Foto-reportage: de vluchtelingenkampen in Athene en Piraeus.

* 26 mei 2016 *

In het jaar 2015 kwamen meer dan 1 miljoen vluchtelingen naar Europa. Het grootste deel daarvan kwam vanuit de Turkse kust naar Griekenland en trok door richting West-Europa. Begin 2016 namen verschillende landen maatregelen om de stroom tegen te houden. Sinds februari houdt Macedonië de grenzen dicht. Bij het Griekse dorp Idomeni, aan de grens bij Macedonië, hoopten zich duizenden mensen op. Beelden van het kamp dat op deze manier ontstond, gingen de hele wereld over. Landen als Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië waren al eerder overgegaan tot het weren van de vluchtelingen. En in maart werd de bekende ‘EU-Turkije-deal’ gesloten. Turkije zegde toe alle migranten die de oversteek naar Griekenland zouden maken, terug te nemen. In ruil daarvoor zouden de Europese landen voor iedere ’teruggenomen’ vluchteling die Turkije opnam, een Syriër in Europa toelaten. Behalve dat deze overeenkomst volgens mensenrechtenorganisaties veel haken en ogen heeft, is in de praktijk nu al gebleken dat de deal – sinds 20 maart geïmplementeerd – niet werkt. De toestroom via Griekenland is weliswaar afgenomen, maar vluchtelingen proberen nu vaker via de kust van Libië Italië te bereiken, een nog veel gevaarlijkere route. Hierbij gaat het weliswaar vrijwel niet om Syriërs maar vooral om Afrikanen. Mensenrechtenorganisaties melden ook dat Turkije vluchtelingen inhumaan behandelt of terugstuurt naar Syrië.

Ondertussen zijn tienduizenden vluchtelingen die gedurende het afgelopen jaar op weg waren van Syrië, Afghanistan, Pakistan, Irak en verschillende Noord-Afrikaanse landen vast komen te zitten in Griekenland. Dat zijn er volgens gegevens van de UNHCR op dit moment 46.000.

De afgelopen week bezocht ik de haven van Piraeus waar zo’n 2000 vluchtelingen verblijven. Het gaat om Syriërs, Afghanen en Irakezen. Dit terrein is een door de overheid ingesteld ‘officieel’ kamp. Ook ging ik naar het illegale kamp op het terrein van het oude vliegveld Ellinikon. Daar verblijven een paar duizend mensen, grotendeels Afghanen. Dit is een selectie van de foto’s die ik daar maakte.