Massale hongerstaking in Griekse gevangenissen

Bericht: Massale hongerstaking in Griekse gevangenissen. www.andergriekenland.nlGevangenen in Griekenland zijn sinds twee weken bezig met een hongerstaking. Ze protesteren tegen de deplorabele omstandigheden in de gevangenissen. Het gaat bij deze actie niet om een kleine groep. Volgens verschillende kranten zijn maar liefst 12.000 van de in totaal 14.000 gedetineerden in opstand gekomen. Ruim 5500 van hen zijn ook daadwerkelijk in hongerstaking gegaan. Gedetineerden van 21 van de in totaal 24 gevangenissen in het land nemen deel aan de actie.
Het begon met een oproep aan gevangenen om op 3 november te beginnen met een collectieve hongerstaking. Een relatief kleine groep begon, maar gaandeweg voegden zich steeds meer gevangenen bij de hongerstakers. Ze eisen onder meer betere detentie-omstandigheden, menselijkere bezoekomstandigheden, sancties tegen het geweld van cipiers, vrije toegang voor mensenrechten-organisaties. Ook roept men op dat de autoriteiten zich houden aan de strafwet. De actie wordt gesteund door verschillende nationale en internationale mensenrechten-organisaties en de politieke partij SYRIZA.

Het is niet de eerste keer dat Griekse gevangenen in opstand komen. In februari van dit jaar werd er ook al gestaakt door een grote groep in de gevangenis van Ioannina. En in het voorjaar van 2007 kwamen gedetineerden in een groot aantal Griekse gevangenissen ook al in opstand. We zagen toen beelden op televisie van gedetineerden die zich verzamelden op de daken van onder meer de Malandrino gevangenis in Fokida en de Korydallos gevangenis in Athene. Ook midden jaren ’90 protesteerde een groep van meer dan 1000 gevangenen tegen de slechte omstandigheden. Bij dergelijke opstanden is het geen uitzondering dat gedetineerden gewond raken, of erger nog, overlijden door het bijkomend geweld.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en rapporteurs van bijvoorbeeld de Raad van Europa wijzen al jaren op de belabberde toestanden in de Griekse gevangenissen. Er is sprake van structurele ruimtetekort; er zijn teveel gevangenen voor te weinig plaatsen. De bezoektijden zijn miniem, medische verzorging laat te wensen over en het gebruik van en de handel in drugs is zo goed als normaal.
Minister van Justitie Sotiris Hatzigakis heeft inmiddels beloofd met oplossingen te komen voor met name twee aspecten van de problematiek: de overvolle gevangenissen en de problematiek rond het drugsgebruik. De hongerstakers zijn nog niet onder de indruk van deze beloften. Gisteren meldde de Ekathimerini dat een groep van 10 in de Malandrino gevangenis nu ook was gestopt water tot zich te nemen.

18 november 2008