Stappen op de mijn die Europa heet

Huis en haard verlaten. Vluchten voor het oorlogsgeweld in Georgië. Via een lange weg door Turkije de grens van Europa bereiken. En dan, na een paar meters in Europa te hebben afgelegd, op een landmijn stappen.
Dat overkwam afgelopen vrijdag 4 Georgiërs. Ze hadden via Turkije de Griekse grens bereikt en wilden op die manier Europa in. De provincie Evros, onderdeel van Thracië, in het uiterste noordoosten van Griekenland is dan een logische, want de meest dichtbijzijnde regio.

De mannen hebben weinig van Europa gezien. Het was nacht en ze hebben de rode linten en borden die de mijnenvelden aanduiden, waarschijnlijk niet gezien. Of ze hebben de waarschuwingen genegeerd, omdat ze de gok moesten nemen. Want wat zou jij doen, als je op de vlucht bent en op het allerlaatste moment een hek of een rood lint ziet? Er overheen.
De Georgiërs zijn niet de eersten die dit is overkomen. Griekenland krijgt als EU-lidstaat aan de buitengrens steeds meer te maken met illegale immigranten, schreef ik al eerder. De meesten gebruiken de uitgestrekte kustlijn van Griekenland om Europa binnen te komen. Bijna dagelijks verschijnen er berichten in de Griekse kranten over vluchtelingen die met een bootje aankomen op één van de eilanden en over dode lichamen die aanspoelen op Griekse stranden.

Anderen gebruiken de landroute. Dat gebeurt meestal via de provincie Thracië. Dat lijkt misschien een betere route, maar hier, aan de oevers van de grensrivier de Evros, liggen vele mijnen. Mijnen die de Grieken hier in het verleden hebben geplaatst vanwege de nabijheid van ‘aartsvijand’ Turkije. Deze mijnen eisen jaarlijks tientallen doden en gewonden. Soms zijn dat lokale inwoners, maar in de meeste gevallen gaat het om illegale immigranten. Volgens officiële cijfers van de International Campaign to Ban Landmines zijn er sinds midden jaren ’90 meer dan 80 immigranten overleden en een nog groter aantal gewond geraakt. Het regionale ziekenhuis van Alexandroupolis schijnt het er druk mee te hebben, met het oplappen van immigranten die benen en/of armen zijn verloren.
Griekenland heeft zich wel degelijk verbonden aan internationale verdragen als de Mine Ban Treaty, gericht op het opruimen (en niet opnieuw neerleggen!) van mijnen. Desondanks schijnen er volgens experts nog zo’n 25.000 mijnen in de grensstreek te liggen. Herhaaldelijk laat de overheid vol trots weten mijnen te hebben verwijderd. Dat zijn mijnen uit de periode van de Griekse burgeroorlog (1947-1949).  Ze liggen in de gebergtes in het noordwesten van Griekenland. Prachtig werk, dat zeker, maar in die gebieden heeft de illegale immigrant niks te zoeken.
NB: deze week verschijnt het nieuwe nummer van Lychnari met een artikel van mij over de Griekse immigrantenproblematiek.

29 september 2008