Tien jaar crisis in Griekenland heeft diepe sporen nagelaten in het land. De crisis had invloed op alle aspecten van de samenleving en heeft het leven van vrijwel iedere Griek drastisch veranderd. Wat heeft een decennium crisis (2009-2019) met Griekenland gedaan?

Een jaar na de val van Lehmann Brothers verdiepte Europa’s financiële crisis toen Griekenland in 2009 dreigde failliet te gaan. De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF waren genoodzaakt tot een grootschalig hulpprogramma om Griekenland – én de Euro – van de ondergang te redden. In ruil moest de Griekse regering fors bezuinigen en drastische hervormingen doorvoeren. Griekenland is sinds eind 2018 van het financiële infuus af en de weg naar herstel zou zijn ingezet, zo gaat het verhaal. Maar gaat het ook echt beter?

In Het verdriet van Griekenland neem ik je mee door dit fascinerende land, op zoek naar een antwoord. Ik kijk terug op de financiële, politieke, sociale en humanitaire crisis en vertel over een land vol tegenstellingen, een land verscheurd door dilemma’s, dat moet laveren tussen de orde van het Westen en de chaos van het Oosten.

Tien jaar lang reisde ik naar alle windstreken van Griekenland en sprak met politici, ondernemers, diplomaten, Roma-zigeuners, journalisten, daklozen, mensenrechtenactivisten, studenten, hoteliers, universiteitsprofessoren en vooral met de ‘gewone’ Griek.

Dit boek toont de Griekse samenleving in al haar facetten: de rol van de kerk, de macht van de politieke clans, de toestroom van immigranten, het groeiend rechtsextremisme, de verhouding met Turkije, de milieuproblematiek, de rol van de toeristische sector en het Grieks terrorisme.

Het verdriet van Griekenland is verschenen in januari 2020 bij Uitgeverij Passionate Nomads. Een tweede geactualiseerde druk verscheen in mei 2021.

 

Benieuwd naar de inhoudsopgave?

Inleiding.

 1. Terug naar de euforie van 2004.
 2. Postolympische depressie.
 3. De dood van de 15-jarige Aléxandros.
 4. Er is geld.
 5. Lijken uit de kast.
 6. Het eerste reddingsplan.
 7. De luie, corrupte, incompétente Griek.
 8. Een land vol afvalbergen.
 9. Kritiek op de kerk.
 10. De duimschroeven van de Trojka.
 11. Het tweede memorandum.
 12. Neonazi’s in het parlement.
 13. Een volk van bommen en granaten.
 14. Het Griekse medialandschap.
 15. De Roma, een vergeten groep.
 16. Uittocht van hoogopgeleiden.
 17. Milieu, een hete aardappel.
 18. Relatieve rust voor de Joden.
 19. De harde jaren onder Samarás.
 20. Het getouwtrek tussen Syriza en Europa.
 21. De vluchtelingen: een crisis in een crisis.
 22. Nergens thuis: de Pontiërs.
 23. Wie geven we de schuld van de crisis?
 24. Omstreden goud.
 25. De verhouding met Turkije.
 26. De verschillende gezichten van het toerisme.
 27. De kwestie Macedonië.
 28. Tussen de asresten schreeuwen de doden.
 29. Athene, hoofdstad zonder moskee.
 30. Terug bij af?

Dankwoord.
Foto’s.
Transcriptie.
Literatuur.
Index.