Sanne Terlouw- Het Rozeneiland.
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2008.
Deze historische roman van de dochter van Jan Terlouw begint met het verhaal over de Nederlandse kinderarts Rosa, die gedurende 3 maanden in Jeruzalem in een ziekenhuis gaat werken. Daar ontmoet ze de Joodse muzikant Jaron Amran. Na een korte affaire keert ze terug naar Nederland, waar ze op onderzoek gaat naar geschiedenis van de familie Amran. De geschiedenis van het Joodse geslacht Amran begint in 1492, als moeder Judita en zoon Jochanan uit het Spaanse Toledo vluchten. Een zoon van Jochanan komt jaren later per toeval op Rhodos terecht. We volgen vele generaties Amran. Het verhaal eindigt als Rosa op 65-jarige leeftijd haar belofte inlost om Jaron op Rhodos opnieuw te ontmoeten.

Annina Valkana- De Ridders van Rhodos.
Koropi: Toubis, 2011.
Dit boek kocht ik in juni 2014 in het oude centrum van Rhodos-stad. Twee dagen was ik op zoek geweest naar een boekhandel. Niet te vinden in deze stad. Bij een sigaretten- en ansichtkaartenwinkeltje vond ik dit boek van Uitgeverij Toubis, in het Nederlands. Slecht vertaald, vol opmaakfouten, maar Informatief en met vele foto’s.
In De Ridders van Rhodos wordt de periode 1309 tot 1522 beschreven, de meest roemrijke periode in de geschiedenis van het eiland. In die twee eeuwen maakten de Ridders van de Orde van de Heilige Johannes van Jeruzalem, ook wel de Johannieter Ridders genoemd, de dienst uit op Rhodos. Zij kwamen hier omdat ze werden verjaagd uit Palestina, Rhodos hadden veroverd en vanuit dit strategisch gelegen eiland hun strijd tegen de moslims wilden voortzetten. In 1522 was het afgelopen; sultan Suleyman de Grote versloeg de Ridders waarop zij uitweken naar het eiland Malta.

Erik Bruns- Stadswandelgids Rodos. In het spoor van ridders, reizigers en veroveraars.
Rotterdam: Dinklo, 2010.
Gekocht in het Joods museum van Rhodos-stad. Deze stadsgids is geschreven door Erik Bruns, een Nederlands historicus die van 2002-2007 een groot deel van het jaar op het eiland woonde, waar hij op de Nederlandse school werkte. Opgedeeld in 6 stadswandelingen, binnen en buiten de stadswallen. Overduidelijk de beste en meest informatieve reisgids voor een verblijf in Rhodos-stad.

Charmian Clift- Mermaid Singing. 
Australia: Angus, 1990.
Het echtpaar Charmian Clift en George Johnston besluit in 1954 gedurende een jaar op het eiland Kalymnos te gaan wonen. Doel is samen een roman te schrijven, en waarom zou je dan in London blijven? Samen met hun twee kleine kinderen betrekken ze een oud huis op de kade van het dorp. Clift beschrijft de moeilijkheden bij de start, de armoede van de mensen om haar heen, het dagelijks leven, de vreugde en ellende van de¬†sponzenvisserij en tot slot de moeilijke beslissing om het eiland na een jaar weer te verlaten. Het boek is autobiografie, reisboek, antropologisch werk, is informatief, onderhoudend en mooi geschreven. Clift woonde ook nog een aantal jaren op Hydra, waar ook Leonard Cohen resideerde. Hij schreef later over de schrijfster en haar man: “They had a larger-than-life, a mythical quality. They drank more than other people, they wrote more, they got sick more, they got well more, they cursed more and they blessed more, and they helped a great deal more. They were an inspiration. They had guts”.