OTTOMAANSE PERIODE:

C.M. Woodhouse- Rhigas Velestinlis. The proto-martyr of the Greek Revolution.
Limni, Evia: Denise Harvey, 1995.
Rhigas Velestinlis was een van de belangrijkste nationale helden in de Griekse onafhankelijkheidsgeschiedenis. Hij werd geboren in Thessalië in 1757, woonde in Bukarest, Wenen en Istanbul en werd bekend als een van de vooraanstaande intellectuelen die aan de wieg stonden van de onafhankelijkheidsstrijd. Hij schreef gedichten, verhalen, traktaten, ontwierp kaarten en schreef een grondwet voor het toen nog niet bestaande Griekenland. Zijn levenswerk werd hem uiteindelijk fataal: in 1798 werd hij in Wenen opgepakt, aan de Ottomaanse regime overgedragen en wegens hoogverraad geëxecuteerd. Een groot standbeeld siert tegenwoordig het bordes van de Universiteit van Athene.

K.E. Fleming- The Muslim Bonaparte. Diplomacy and Orientalism in Ali Pasha’s Greece.
Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1995.
Katherine Elizabeth Fleming is een Amerikaans historica, gespecialiseerd in Griekenland. Zij nam de taak op zich een boek te schrijven over de man die “… to this day is viewed in Greece as a paradigm of Turkish cruelty and rapacity, the quintessence of barbarism, an Antichrist.”
Het gaat over Ali Pasha, de door het Ottomaanse sultanaat benoemde gouverneur van Ioannina, Epirus, die regeerde in de periode 1787-1820. Fleming toont aan dat Ali veel meer was dan de brute despoot, een beeld dat volledig past binnen het concept van ‘Orientalism’ van Edward Said. Ali knoopte intensieve diplomatieke relaties met westerse mogendheden, ontving buitenlandse gasten als Lord Byron (die hem ‘Muslim Bonaparte’ doopte) en was daarmee een belangrijk figuur in de diplomatieke betrekkingen tussen Oost en West.

David Brewer- The Greek War of Independence. The Struggle for Freedom from Ottoman Oppression.
New York/London: Overlook Duckworth, 2011.
Er zijn boekenkasten – nee, bibliotheken – vol geschreven over de Ottomaanse periode en de onafhankelijkheidsstrijd van de Grieken begin 19e eeuw. Mocht je er maar één willen lezen, neem dan deze. Prettig leesbaar en toch heel volledig. David Brewer was eerder leraar, journalist en werkte in het bedrijfsleven, voor hij zich ging wijden aan het schrijven over de Griekse geschiedenis.

Charles Issawi, Dimitri Gondicas- Ottoman Greeks in the Age of Nationalism. Politics, Economy, and Society in the Nineteenth Century.
Princeton, New Jersey: The Darwin Press, 1999.
Dit boek bestaat uit een serie artikelen van verschillende auteurs over de Griekse gemeenschap (of Rum mille) gedurende de 19e eeuw. De bundel is tot stand gekomen naar aanleiding van een conferentie in het voorjaar 1989 aan Princeton University. Het was een interdisciplinair congres; de bijdragen hebben betrekking op verschillende aspecten van de politieke, economische en sociale geschiedenis, en de auteurs zijn van Griekse, Turkse of Amerikaanse afkomst.