Stan Draenos- Andreas Papandreou. The Making of a Greek Democrat and a Political Maverick.
London/New York: I.B. Tauris, 2012.

Denk je aan politiek en Griekenland, dan kun je niet om de Papandréou-dynastie heen. Grootvader Geórgios, zoon Andréas en kleinzoon Giórgos, ze waren allemaal minister-president en vervulden verschillende ministersposten. In feite heeft de volledige twintigste eeuw politiek gezien in het teken gestaan van de drie heren. Daarom is het zo vreemd dat er tot voor kort geen enkele Engelstalige biografie over de Papandréou-familie was verschenen. Gelukkig is er sinds 2012 Andreas Papandreou. The Making of a Greek Democrat and Political Maverick, een boek van de  politicoloog Stan Draenos waarin hij de eerste 48 jaar van het leven van Andréas Papandréou beschrijft.
Naast de interessante, complexe relatie tussen vader en zoon is de ingewikkelde verhouding tussen het leger, het koningshuis, de Verenigde Staten en de verschillende Griekse politici (de linkse EK van de Papandréou’s en rechts-liberale Karamanlís en zijn ERE) een goede reden om dit boek te lezen. De 20e eeuwse geschiedenis van de Griekse politiek is niet te begrijpen zonder kennis te nemen van de tegenstellingen en verbintenissen in deze ingewikkelde constellatie.
Draenos putte bij zijn onderzoek uitvoerig uit archieven en documenten van de Amerikaanse overheid en de CIA, die tot voor kort niet openbaar waren. Ook hield hij interviews en correspondeerde hij met betrokkenen uit die periode zoals Andréas’ tweede vrouw Margaret en diverse Amerikaanse oud-ambassadeurs als Monteagle Stearns en Robert Keeley.
Helaas eindigt het boek in het jaar 1967, ten tijde van de militaire coup. Draenos schijnt bezig te zijn met het tweede deel van Andréas’ biografie. De oud-politicus overleed in 1996, dus bijna 30 jaar Papandréou-geschiedenis én Griekse geschiedenis kunnen nog worden beschreven.