James Theodore Bent- The Cyclades: Or, Life Among the Insular Greeks.
London: Longmans, 1885.
James Theodore Bent was een Brits archeoloog, geboren in 1852. Hij reisde veel in Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Zijn reizen lang 22 eilanden van de Cycladen, in maart 1883 en de periode november 1883-april 1884, mondden uit in dit boek, dat in 1885 verscheen. Bent is breed geïnteresseerd en geweldig nieuwsgierig. Hij schrijft dan ook over geschiedenis, landschap, huizenbouw en architectuur, wijn en eten, de gebruiken van de lokale bevolking, geloof en bijgeloof (vampieren, nereïden), spreekwoorden en liedjes. Het meest bijzondere is nog wel dat je bij het lezen niet het idee hebt, dat zijn reizen meer dan 100 jaar geleden plaatsvonden.

John Freely- The Cyclades. Discovering the Greek Islands of the Aegaen.
London/New York: Tauris & Co, 2010 (1e druk 2006).
John Freely was natuurkundige en leraar, en een groot deel van zijn werkend bestaan daarvoor gestationeerd in Istanbul, Turkije. Daarnaast schreef hij tussen 1972 en 2008 meer dan 50 reis- en historische boeken, veelal over Turkije en Griekenland.
In dit boek over de Cycladen – gepubliceerd toen hij al 80 was! – schrijft hij afzonderlijke hoofdstukken over de eilanden Kea, Kythnos, Seriphos, Siphnos, Melos and Kimonos, Andros, Tinos, Mykonos and Delos, Syros, Paros and Antiparos, Naxos, Amorgos and the Lesser Cyclades, Ios, Sikinos and Folegandros, Santorini and Anaphi. Zijn eerste bezoek aan Naxos dateert uit juni 1962 en sindsdien komt hij bijna ieder jaar terug op een van de eilanden. The Cyclades is een gids over historische monumenten, mythologie, de geschiedenis en cultuur van de eilanden, religie, maar daarnaast verhaalt het boek ook over Freeley’s ervaringen als reiziger en gesprekken met inwoners.