Begrafenis van de ‘Grand Old Man’ van Cyprus.

* 18 november 2013 *

Morgen vindt de begrafenis plaats van de ‘Grand Old Man’ van Cyprus. Voormalig president Cypriotisch president Glafkos Clerídes overleed afgelopen vrijdag, op 93-jarige leeftijd.

Hij leek een symbolische dag te hebben gekozen: afgelopen vrijdag was het precies 30 jaar geleden dat Turkije het noordelijk deel van het eiland – sinds 1974 door de Turken bezet – tot een onafhankelijke staat uitriep. Dat gebeurde namelijk op 15 november 1983.
De strijd voor een onafhankelijk Cyprus en zijn inspanningen om het later verdeelde eiland hebben Clerídes zijn hele leven beziggehouden. In de jaren ’40 studeerde hij rechten in London, kwam terug naar Cyprus en werd daar advocaat. Ook sloot hij zich aan bij de EOKA, de ondergrondse guerrilla-beweging die streed voor onafhankelijkheid. Als advocaat verdedigde hij verschillende gevangen genomen EOKA-strijders. In 1959 nam hij deel aan de befaamde onderhandelingen in London die uiteindelijk leidden tot de onafhankelijkheid van de Britse kolonie in 1960. Hij bleef politiek actief, werd gedurende een hele kort tijd in 1974 president (als vervanger voor de verbannen Makarios) en werd uiteindelijk opnieuw in 1993 tot president gekozen, ditmaal voor een periode van 5 jaar. In 1998 werd hij herkozen, opnieuw voor 5 jaar. In die periode was hij degene die Cyprus naar het lidmaatschap van de EU voerde.