Blinde vlek in Nederlandse kranten

Afgelopen weekend werd ik verrast. Eindelijk weer eens een bericht in de Nederlandse krant over de Griekse asielzoekerssituatie. Afgelopen zaterdag stond er op pagina 5 van NRC-Handelsblad een artikel van correspondent Frans van Hasselt afgedrukt onder de titel ‘Schoonmakers en asielzoekers doelwit van geweld’. Uitgebuite arbeidsmigranten en politieke vluchtelingen in Griekenland stuiten vaak op vijandigheid, schrijft Van Hasselt. Zowel over de misstanden rond de arbeidsmigranten, als over de asielzoekersproblematiek in Griekenland.

Van Hasselt beschrijft om te beginnen het drama rond Konstandina Kouneva, een Bulgaarse die al 14 jaar in Griekenland woont en werkt, en sinds een maand in het ziekenhuis ligt omdat er zwavelzuur in haar ogen werd gesmeten en in haar keel werd gegoten. Kouneva werkte in de schoonmaaksector, maar was ook actief in de vakbond van deze sector. De daders zijn nog niet bekend, maar men vermoed dat er door de sector wraak op haar is genomen, omdat ze de misstanden rond de uitbuiting van arbeidsmigranten in de schoonmaak-industrie aan de kaak stelde.

In het artikel wordt ook de asielzoekersproblematiek genoemd. Griekenland ontvangt jaarlijks meer dan honderdduizend asielzoekers, meldt de correspondent. Elke vrijdagavond verzamelen zich drie- tot vierduizend asielzoekers voor het kantoor van de vreemdelingenpolitie in Athene. Ook al weten de aanvragers dat de kans op asiel nihil is – vorig jaar kreeg 0,6% van de asielaanvragers ook daadwerkelijk asiel – , ze blijven de hele nacht bij het bureau aan de Petros Rallisstraat om in ieder geval in het bezit te komen van het bewijs dat ze asiel hebben aangevraagd, het ‘roze papiertje’. Met dat bewijs krijgen ze weliswaar geen asiel, maar het geldt als een voorlopige verblijfsvergunning waarmee de asielzoekers het recht hebben te werken. Hier bij dit bureau zijn in de afgelopen maanden een paar asielzoekers zwaar gewond geraakt en zelfs omgekomen. Hoe, dat is niet helemaal duidelijk.

In de laatste zinnen van het artikel refereert Van Hasselt aan het rapport over de behandeling van immigranten in Griekenland dat de Raad van Europa afgelopen week uitbracht. Europees Commissaris Thomas Hammerberg bezocht Griekenland twee maanden geleden, in december 2008. Het rapport bevat de resultaten van het bezoek en daaraan gekoppeld onderzoek, trekt conclusies en doet aanbevelingen. Hammerberg’s rapport is uitermate kritisch. Het systeem vertoont grote tekortkomingen, de situatie is dramatisch. In een interview met de Britse krant Financial Times zei Hammerberg vorige week: “It’s a very bad system. The Greek authorities have a responsibility to deal with the situation… but there is a lack of political will.”‚Ä®Bovenstaande informatie zal niemand verbazen die deze blog regelmatig leest, omdat ik vaker schrijf over deze problematiek. Degene die zich hier vooral verbaast, ben ik zelf. Waarom lees ik weinig tot niets over al deze zaken en de onderliggende problemen in de Nederlandse kranten, en ben ik nu al dagen blij dat NRC-Handelsblad er eindelijk afgelopen weekend eens aandacht aan besteed? Vanwaar deze blinde vlek in de Nederlandse media?

10 februari 2009