De Europese wassen neus

Bericht: De Europese wassen neus. www.andergriekenland.nlAfgevaardigden van de Europese Commissie bezochten in juni Griekenland om te bekijken of de overheid al vorderingen heeft gemaakt met het opruimen en sluiten van illegale stortplaatsen.
De achtergrond hiervan is dat de Europese Commissie Griekenland vanwege het enorme aantal illegale stortplaatsen een boete heeft opgelegd. Vanaf 1 januari geldt een dwangsom van 34.000 euro per dag per stortplaats, waarbij de commissie uitgaat van een lijst van 1555 lokaties. Een snelle rekensom leert dat het gaat om meer dan 50 miljoen euro per dag!

Wat hebben die commissieleden tijdens hun reis gezien, vraag ik me af. Waar zijn ze gaan kijken? Werden ze door een Griekse ambtenaar rondgeleid? Maakten ze een goed georganiseerd tochtje langs de highlights van de sluitende stortplaatsen?
Ik zou de Brusselse afgevaardigden willen aanraden gewoon een ticket naar een willekeurig Grieks eiland of gebied te boeken, een auto te huren, of beter nog: te voet het landschap te verkennen.

Tijdens mijn reis naar Corfu afgelopen juni maakte ik foto’s van een illegale stortplaats. Per toeval stuitte ik op deze enorme rotzooi tijdens een tochtje van het dorp Pelecas via Kato Pavliana naar Aghios Gordis en weer terug. Waarschijnlijk komt deze lokatie niet eens voor op de lijst van ‘door de EU erkende illegale stortplaatsen’.
Zolang de Europese Commissie geen vuist maakt, hebben de talloze regels, procedures, adviezen en ingebrekestellingen geen enkel nut en kunnen deze foto’s nog vele jaren worden gemaakt.
 Lees voor meer informatie mijn artikel ‘Napolitaanse toestanden. De afvalproblematiek in Griekenland’ dat in het laatste nummer van Lychnari werd gepubliceerd.

23 augustus 2008