De Greek Sale van Sotheby’s

 

Foto: Ghika-The studio. Bron: http://dp.iset.gr. Bericht: The Greek Sale van Sotheby's. www.andergriekenland.nlAanstaande woensdag 16 april houdt veilinghuis Sotheby’s in London een Greek Sale. Maar liefst 175 schilderijen en andere werken van Griekse kunstenaars en Philhellenen als Edward Lear gaan onder de hamer. Sinds afgelopen zondag kan het te verkopen werk worden bekeken in het veilinghuis van Sotheby’s in New Bond Street. Gelukkig is er ook een website, waar je de hele catalogus kunt inkijken.

Ik heb begin april in Athene de National Gallery bezocht en daar vooral gekeken naar twintigste eeuwse Griekse kunst. Dat is de reden dat er nu bij sommige namen een lampje gaat branden. Konstantinos Parthenis, Michalis Economou, Konstantinos Maleas, Spyros Papaloukas, Yannis Tsarouchis, Diamantis Diamantopoulos, Panayotis Tetsis en Yannis Spyropoulos komen mij bekend voor. En natuurlijk Nikos Hadjikyriakos-Ghika, ook wel de Picasso van Griekenland genoemd. Vooral zijn werk sprak mij aan, dus kocht ik in Athene twee ansichtkaarten van zijn werk: The grocery Apollo (in de National Gallery) en Workshop in Hydra (in het Benaki-museum).


Van Ghika had ik eerder gehoord, via de boeken van onder meer Lawrence Durrell. De schilder werd geboren in Athene in 1906, maar woonde lange tijd in Parijs. In de jaren ’30 keerde hij terug naar Griekenland en maakt hij deel uit van een groep kunstenaars en schrijvers als Lawrence Durrell, Nikos Kazantzakis, Patrick Leigh Fermor en de latere Nobelprijswinnaar Giorgos Seferis. Ook de Amerikaanse schrijver Henry Miller raakt bevriend met Ghika in de jaren ’30 en schrijft over hem in De Kolossus van Maroussi. “Toen werd ik op zekere dag door Seferiades en Katsimbalis voorgesteld aan de schilder Ghika. Ik zag een nieuw Griekenland, dat door de kunstenaar was gesublimeerd uit de verwarde rommelboel van tijd en plaats en historie; ik kreeg een glasheldere kijk op die wereld…” zo schrijft Miller.

Ghika woont vele jaren op Hydra; de kubistische eilandhuizen zijn in veel van zijn werk terug te zien. Vanaf 1960 woont hij weer in Athene. Het huis dat hij daar tot aan zijn dood in 1994 bewoont, laat hij na aan het Benaki Museum. Tijdens mijn bezoek was dit deel van het Benaki Museum in de Kriezotou straat jammer genoeg gesloten.


Ik kijk op de website van Sotheby naar de schilderijen. Als ik me registreer, krijg ik ook de gelegenheid in te zoomen en de werken van dichtbij te bekijken. Yiannis Spyropoulos en Ghika zijn mijn favorieten. Het werk Patio and Trees van Ghika staat voor 8.000-12.000 pond genoteerd, en voor An Island Port van Spyropoulos zet men in op 15.000-20.000 pond. Via dezelfde website kun je ook een bod plaatsen. Ik besluit het enige te nemen dat ik me kan veroorloven: de veilingcatalogus. Kosten: 26 pond.

14 april 2008