Tweede Kamer debatteerde over derde steunpakket.

Foto: graffiti Kerameikos, Athene.

* 19 augustus 2015 *

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het derde steunpakket aan Griekenland. De kamerleden kwamen er speciaal voor terug van hun zomerreces; dat is pas op maandag 31 augustus officieel ten einde.

Na zes maanden van uiterst stroeve onderhandelingen en ruzies kwamen de eurolanden half juli in Brussel overeen de Griekse regering voor de derde maal te hulp te schieten met een bedrag van 86 miljard.

De afzonderlijke parlementen van de Eurolanden zouden ook nog hun akkoord geven, en de afspraak was dat dit uiterlijk vandaag moest gebeuren. Zoals verwacht stemden de regeringspartijen VVD en PvdA voor. Ook de fractieleden van D66 en de twee leden van de Groep Kuzu/Oztürk ondersteunden de financiële bijdrage aan Griekenland. De overige partijen waren tegen.

Een groot deel van het debat ging over het schenden van een verkiezingsbelofte van premier Mark Rutte in het najaar van 2012. In het zogenaamde Carré-debat op 4 september van dat jaar antwoordde hij op de vraag of er geen cent meer naar Griekenland zou gaan: “Zo is het. Als Griekenland belt, dan is het voor een derde steunpakket, en dan ben ik tegen.” Dat werd hem vandaag voor de voeten geworpen. Met name door Geert Wilders die Rutte ‘de Pinokkio van de Lage Landen’ noemde.

Het debat was een stukje theater. Officiële instemming van de nationale parlementen was niet eens echt nodig. Ook het Duitse parlement stemde vandaag in met het derde pakket. Veel spannender wordt het in de nabije toekomst als wordt gesproken over eventuele kwijtschelding van de schulden van Griekenland.