Een einde aan de plastic zakjes?

Foto, bron: theweek.co.uk. Bericht: Een einde aan de plastic zakjes? www.andergriekenland.nl

Afgelopen week maakte de Griekse minister van Milieuzaken Georgios Souflias bekend dat hij een einde wil maken aan het gebruik van plastic boodschappentassen. Vanaf dit voorjaar zijn in een aantal supermarkten – tegen betaling – ook tassen van stof te krijgen. De tassen zijn versierd met de opdruk ‘Ik ben geen plastic tas’.

Zal dit een einde maken aan al die blauwe ravijnen die je in het hele land ziet? Blauw, vanwege de enorme hoeveelheid blauwe, plastic zakjes. Diezelfde zakjes die je in iedere supermarkt en andere winkel, gratis, en in veelvoud, krijgt om je boodschappen in mee te nemen. Die zakjes zijn niet alleen handig voor je boodschappen, maar ook bijzonder geschikt om je afval in te stoppen, vervolgens dicht te knopen en in een ravijn te gooien. Behalve plastic zakjes vinden hier overigens ook kapotte koelkasten, autowrakken, metalen bedden, dakpannen, plastic emmers en oude dekens hun eindbestemming. Kortom: alles wat een mens zoal bezit, gebruikt en weer weggooit.

Ik heb mijn twijfels. De Duitse schrijver Martin Pristl schreef in zijn boek Gebrauchsanweisung für Griechenland dat je een aantal jaren geleden bij de Alpha-Vita supermarktketen bij de kassa ook al papieren zakken kon kopen. Deze zakken kostten omgerekend een paar eurocent, terwijl de blauwe zakken gratis waren. Pristl wilde dit milieuvriendelijk initiatief steunen en kocht twee papieren zakken. Het speciaal daarvoor aangestelde winkelmeisje pakte zijn boodschappen, stopte deze in de plastic zakken, die ze vervolgens doodleuk in de papieren zakken plaatste.

29 februari 2008