Grieks filmfestival in Delft

Foto: filmposter Ο γιος του φύλακα. Bericht: Grieks filmfestival in Delft. www.andergriekenland.nlBij de woorden ‘Griekse film’ denkt vrijwel iedereen onmiddelijk aan Zorba de Griek, de film die regisseur Cacoyannis maakte op basis van het boek van Nikos Kazantzakis. Hoofdrolspeler Anthony Quinn danste op de muziek van Theodorakis en sindsdien kent iedereen ter wereld de sirtaki.

Iets minder bekend bij het grote publiek, maar toch ook wereldberoemd, is de regisseur Theodoros Angelopoulos. Zijn films zoals Landscape in the Mist, Ulysses’ Gaze, Eternity and a Day, zijn de afgelopen decennia vaak in de prijzen gevallen op internationale filmfestivals en hij heeft gewerkt met acteurs als Harvey Keitel en Bruno Ganz.

Maar er is vanzelfsprekend veel meer. Filmhuis Lumen in Delft heeft in samenwerking met de Griekse gemeenschap Den Haag en de Griekse ambassade een Grieks filmfestival georganiseerd. Het festival wordt aanstaande donderdag 30 oktober geopend door de Griekse ambassadeur Rallis en op zondag 2 november wordt de laatste film vertoond.
De openingsfilm is Nifes (Bruiden) van regisseur Pantelis Voulgaris en Martin Scorcese. In deze film reist een fotograaf in 1922 met een schip van Europa naar New York. Op de boot zijn ongeveer 700 bruiden aanwezig, die op weg zijn naar hun bruidegom in de Verenigde Staten.

Op vrijdag 31 oktober worden 4 korte films getoond, van maximaal 29 minuten. Een daarvan is de documentaire Of je gelooft of niet van Barbara Meter en Wim Oudshoorn. In deze documentaire staan de proskynitaria centraal. Dit zijn de ‘aandachtshuisjes’ die je overal langs de weg in Griekenland tegenkomt en die meestal de plek markeren waar iemand is overleden.
Op zaterdag wordt onder meer Ftina tsigara (Goedkope sigaretten) van regisseur en hoofdrolspeler Renos Haralambidis getoond, “een hommage aan het lummelen”, zoals de folder van Lumen vermeldt. Op de laatste dag onder meer een korte film over een Atheens gezin zonder mannen (Kali chronia, mama) en een film van Stergios Niziris Ine o theos mayiras?

Vanwege de thematiek en de plek waar de film zich afspeelt, kijk ik zelf vooral uit naar O gios tou filaka, de debuutfilm van Dimitris Koutsiabassakos. In deze film gaat de hoofdpersoon, journalist Markos, naar het afgelegen bergdorpje in de zuidelijke Pindos waar zijn moeder opgroeide. Daar raakt hij in conflict met een van de weinige achtergebleven inwoners. ‘fraai gefotografeerde debuutfilm over de voor- en nadelen van het traditionele dorpsleven dat ook in Griekenland zwaar onder druk staat’, zo belooft de folder.
 Voor meer informatie: www.filmhuislumen.nl

25 oktober 2008