Griekse kwaliteitswijn

Foto: wijn Gerovassilliou. Bericht: Griekse kwaliteitswijn. www.andergriekenland.nl“Greeks raise a glass to their love of wine” kopte de Engelstalige Griekse krant Ekathimerini een paar dagen geleden. Uit onderzoek van het Ministerie van Landbouw blijkt dat wijn de favoriete alcoholische drank is van 55% van de Grieken. Bier, ouzo en sterke drank scoorden beduidend lager.

In Nederland is Griekse wijn nooit zo populair geweest. Nederlanders drinken tijdens hun vakantie in Griekenland in veel gevallen wel wijn, en terug in Nederland doen ze dat ook nog wel in een Grieks restaurant, maar ik ken persoonlijk niemand die in Nederland in de supermarkt of bij de wijnhandel bewust op zoek gaat naar een fles Griekse wijn.

Daar lijkt sinds kort langzaam verandering in te komen. Dat heeft alles te maken met de verbeterde kwaliteit van de Griekse wijn. Sinds de jaren ’60 zijn talloze verbeteringen ingezet, die vanaf de jaren ’80 en ’90 volop tot ontwikkeling kwamen, maar zich nu pas echt lijken te openbaren. Er kan zelfs gesproken worden over een vinologische renaissance. Griekse wijnen winnen de laatste jaren zelfs steeds vaker prijzen op internationale vakbeurzen en wijnfestivals.
Ook in Nederland begint men dit te ontdekken. Restaurant Zefyros in Ridderkerk, waar ik in april at en in deze weblog over schreef, heeft een groot aantal van de prijswinnende wijnen op de kaart. Maar ook restaurant Oud Sluis, met twee sterren beloond, schenkt Griekse wijn. En sinds een paar weken is er een nieuwe Nederlandse wijnhandel met Griekse wijn. Martin van der Heiden heeft zich toegelegd op de verkoop van de echte kwaliteitswijnen. Hij verkoopt onder meer de topwijnen van wijngoed Kir Yianni, Palivos en Gerovassiliou. Via de website http://www.grieksewijnen.com kan worden besteld.

12 juni 2008