Hoe gaat het met de Papandreou’s?

logo_comp-32 maart 2014,

Margaret Papandreou is inmiddels 90 jaar oud. Ondanks haar leeftijd liet de Amerikaanse ex-vrouw van Andreas Papandreou recentelijk via de pers nog van zich horen. Twee Griekse kranten – To Vima en Proto Thema – beweerden in het voorjaar 2013 dat zij op de zgn. Lagarde-lijst staat, een bestand van ongeveer 2000 rijke Grieken die hun zwart vermogen bij de HSBC-bank in Zwitserland veilig hebben gesteld. Bij Margaret zou het gaan om een bedrag van 550 miljoen euro. De oude dame gaf in een verklaring aan dat het bericht op leugens berustte en dat de media erop uit was, haar familie te beschadigen.

Ook haar zoon, Giorgos Papandreou, premier in de jaren 2009-2011, ligt onder vuur. Terwijl hij zelf sinds zijn aftreden in november 2011 de wereld rondreist om lezingen te geven (en daarbij verwoede pogingen doet uit te leggen dat hij het zo slecht nog niet deed als premier in de eerste crisisjaren), graaft het Openbaar Ministerie naar een aantal schimmige dossiers uit de periode dat Giorgos politiek actief was. Zo maakte het OM vorige week na 20 maanden onderzoek bekend dat een grote hoeveelheid Griekse NGO’s in de jaren 2000-2008 op grote schaal misbruik heeft gemaakt van fondsen en subsidies. Deze organisaties vielen onder het bredere verband van Hellenic Aid, het onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat zich bezig houdt met ontwikkelingshulp. Papandreou was een groot deel van die jaren de verantwoordelijke minister op dat departement.

Vorige week werd ook bekend dat Giorgos en zijn twee broers en zus het familiehuis van de Papandreou’s te koop hebben gezet. Het ‘Mineiko-huis’ aan de Odos Gyzi in de wijk Palaio Psychiko waar Andreas en Margaret vanaf 1967 een aantal jaren met hun kinderen woonden, is na een jarenlang juridische strijd weer in hun bezit gekomen. Die strijd voerde de familie met Dimitra Liani, de stewardess voor wie hun vader Andreas in 1989 op 70-jarige leeftijd zijn vrouw Margaret verliet. De laatste jaren van zijn leven woonde Andreas met Dimitra in een peperdure villa (‘η ροζ βίλα- de roze villa) met 16 slaapkamers en 3 zwembaden in de wijk Ekali.

Sofia Papandreou, de zus van Giorgos, is de erfgename van een ander familiehuis, Villa Galini aan de Romilías 1 in de wijk Kastri, Nea Erythraia. Daar heeft ze in de afgelopen jaren een aantal luxe huur- en koopappartementen gerealiseerd. Bizar detail is dat Nikolaos, de zoon van de Griekse koning Constantijn, sinds kort een van de huurders op het domein is. De Papandreou-familie en de Griekse koninklijke familie hebben al decennialang een lastige relatie. Zo was het de socialistische regering onder Andreas Papandreou die de Griekse koning zijn Grieks burgerschap en bezittingen afnam. Klaarblijkelijk is de nieuwe generatie Papandreou’s en Glückburg’s elkaar vriendelijker gezind. Ook koning Constantijn, Nikolaos’ vader, is na 46 jaar ballingschap eind 2013 teruggekeerd naar Griekenland.

En dan is er nog Nikos Papandreou, broer van Giorgos en Sofia. Deze telg uit de beroemde familie is schrijver van boeken, filmscripts en toneelstukken. Klaarblijkelijk is dat schrijven niet geheel onverdienstelijk, want Nikos kwam begin 2012 in het nieuws omdat hij een exorbitant dure villa van 550 m2 in de wijk Ekali bewoont, een BMW en een Porsche rijdt, regelmatig voor zaken naar Qatar vliegt en een aantal bedienden in dienst heeft. Het nieuws over dit luxe leven viel bij de Grieken  – die zich bij bekendmaking van deze details door de pers in hun 4e crisisjaar bevonden – niet in goede aarde.

Tot slot, de jongste van de vier kinderen van Andreas en Margaret Papandreou: Andreas junior. Over deze Andreas, ‘Andrikos’ genoemd, is het minst bekend. Maar ook deze Papandreou heeft de Griekse toorn over zich afgeroepen. Begin 2012 werd hij door de parlementariër Panos Kamenos beschuldigd van betrokkenheid bij zgn. credit default swaps. Hij zou een adviserende rol hebben gespeeld bij bedrijven die grote sommen geld hebben verdiend door te speculeren op het Griekse bankroet. In juni 2013 werd Kamenos bij gebrek aan bewijs door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schade-vergoeding aan Andrikos.
Wordt – vast – vervolgd.