Macedonië, what’s in a name?

Op 8 september 1991 werd de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië onafhankelijk. Twee jaar later werd het kersverse land lid van de Verenigde Naties. Dat lidmaatschap vond onder vreemde omstandigheden plaats: Macedonië mocht geen Macedonië worden genoemd en trad dan ook onder een andere naam toe tot de internationale organisatie: ‘Former Yugoslav Republic of Macedonia’ (FYROM).

Ik schreef al eerder over deze kwestie op mijn website. De kern van de zaak is deze: de voormalige Joegoslavische republiek wil graag de naam ‘Macedonië’ dragen, maar buurland én VN-lid Griekenland accepteert dat niet. Dat heeft alles te maken met het feit dat de meest noordelijke provincie in Griekenland ook de naam Macedonië draagt, en Griekenland zogenaamde ’territoriale claims’ vreest. De voormalige Joegoslaven ontkennen dat, maar de Grieken geloven hen niet.
De naamskwestie is in werkelijkheid uiteraard vele malen complexer en raakt kwestie’s als het al dan niet bestaan van een Macedonische minderheid binnen de Griekse landsgrenzen en de onrust op de Balkan in de jaren ’90.
Bij de toetreding kregen Griekenland en FYROM de opdracht van de VN dit meningsverschil in het hart van Balkan te beslechten en met een naam te komen die voor beide landen bevredigend is. De naam ‘FYROM’ zou namelijk een tijdelijke zijn. Inmiddels wordt er al meer dan twintig jaar gesteggeld en bemiddeld, en is er nog steeds geen oplossing. De mogelijke toetreding van het land tot de NAVO en de EU staat daardoor ook ‘on hold’; Griekenland stemt al jaren tegen.

Afgelopen weken leek er weer even schot in de zaak te zitten: de Griekse minister van buitenlandse zaken Dimitris Avramopoulos liet weten dat zijn land eventueel akkoord zal gaan met een naam waarbij een geografisch bijvoeglijk naamwoord (zoals bijvoorbeeld ‘Northern’) is toegevoegd. Hij riep zijn evenknie Nikola Popovski op ook met een dergelijk voorstel akkoord te gaan.


Matthew Nimetz, de Amerikaanse diplomaat die zich al 20 jaar bezighoudt met deze kwestie en als bemiddelaar tussen beide landen optreedt, is medio april met een nieuw voorstel gekomen: ‘The Upper Republic of Macedonia’. De diplomaat is nu in afwachting van de officiële reactie van beide landen.


Het laatste gerucht in deze kwestie is dat Avramopoulos op zijn beurt de term ‘Republic’ in het nieuwe voorstel niet zal tolereren. Wordt vervolgd.

15 mei 2013