Pasok op zoek naar nieuwe identiteit

 

De Griekse socialisten van de PASOK zijn op zoek naar een nieuwe identiteit. Dat lijkt ook hard nodig. Bij de laatste opiniepeiling vorige week bleek dat nog maar 5% van de Grieken op de partij zou stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Let wel: het gaat om de partij die in de afgelopen decennia met tussenpozen meer dan 20 jaar heeft geregeerd.

Een van de belangrijkste factoren van deze downfall is het feit dat de PASOK, onder leiding van Giorgos Papandreou, het land bestuurde toen in het jaar 2009 de economische crisis uitbrak. Papandreou en zijn partijgenoten waren degenen die de eerste ronde van bezuinigingen doorvoerden. De PASOK zat aan de onderhandelingstafels van de trojka. De partij is voor vele Grieken dan ook de boosdoener voor alle economische en sociale ellende van de afgelopen jaren.
Dat sentiment had zijn weerslag op het politieke landschap. De sanerings- en hervormingspogingen van PASOK werden door de kiezer afgestraft. De partij behaalde bij de laatste verkiezingen op 17 juni 2012 nog maar 12,28% van de stemmen. Goed voor 33 zetels. De meeste aanhangers kozen op die dag voor SYRIZA, de sinds 2004 bestaande coalitie van verschillende linkse partijen.
Afgelopen 3 dagen hield de partij haar congres. Evangelos Venizelos – sinds maart 2012 de opvolger van Papandreou – pleitte voor een steviger blok aan de linkerzijde van het politiek spectrum. Hij wil daarbij graag meer samenwerken met DIMAR (Dimokratikí Aristerá), nu met 17 zetels vertegenwoordigd in het parlement en net als PASOK deel van de regeringscoalitie. De Griekse politiek moet terugkeren naar een systeem van twee blokken, een progressief en een conservatief blok, aldus Venizelos.

Of de impopulaire Venizelos dat blok moet gaan leiden, valt te betwijfelen. Ook Giorgos Papandreou, die van het politieke toneel is verdwenen en tegenwoordig les geeft aan de Columbia University in New York, maakte op zaterdag zijn opwachting op het congres. Terwijl hij door velen nog steeds wordt gezien als de veroorzaker van de economische crisis, werd hij zaterdag door een deel van de aanwezigen als een held ontvangen. De politicus die in 2010 door het tijdschrift Foreign Policy nog werd uitgeroepen tot een van de 100 Global Thinkers, omdat hij ‘het beste had gemaakt van Griekenlands’ ergste jaar’, heeft klaarblijkelijk toch nog een schare fans.

4 maart 2013