Patras, doorgang naar Europa

Afgelopen vrijdag, 20 juni, was het World Refugee Day. Afgelopen vrijdag werden ook 9 illegale immigranten uit een koelwagen gehaald. Ze waren er slecht aan toe, zwaar onderkoeld, en twee van hen werden bewusteloos aangetroffen. De koelwagen stond op het parkeerdek van een veerboot die op weg was van de Griekse stad Patras naar het Italiaanse Ancona.

Het kleine berichtje in de Griekse krant Kathimerini valt amper op. Niemand kijkt er waarschijnlijk nog van op. Bijna dagelijks verschijnen er berichten in de Griekse kranten over immigranten die met een bootje aankomen op één van de vele eilanden, lichamen van immigranten die aanspoelen op stranden, en immigranten die worden betrapt terwijl ze verstopt in vrachtwagens proberen Europa binnen te komen.

Eenmaal in Griekenland, doen sommige immigranten een asielaanvraag. De meesten niet, want de Griekse overheid is niet bepaald vrijgevig: in 2007 werden 8 asielaanvragen gehonoreerd. Griekenland wordt dan ook vooral gezien als doorgangsland, en de Grieken zijn daarbij zeer behulpzaam. In de opvangkampen krijgen de immigranten een document waarin staat vermeld dat ze het land moeten verlaten, en dat ze daar 2 maanden de tijd voor krijgen. Vaak krijgen ze een ticket voor de boot of de trein: een enkeltje Athene. Een deel van hen verdwijnt vervolgens in deze miljoenenstad in de illegaliteit, een ander deel reist door naar Patras.

Patras ligt in het westelijk deel van Griekenland en vormt de belangrijkste haven voor veerboten naar Italië. Veel illegale immigranten proberen Patras te bereiken, om van daaruit per veerboot Italië en vervolgens West-Europa binnen te komen. Dat kan niet door het kopen van een ticket, maar moet uiteraard op een andere manier. De immigranten verstoppen zich in en onder vrachtauto’s om op die manier de overtocht te maken. Regelmatig worden lichamen gevonden van hen die het probeerden. In februari van dit jaar werd het lichaam van een 15-jarig jongetje gevonden; overleden door de uitlaatgassen van de vrachtauto waar hij zich in had gewurmd.

De doorloop-snelheid in Patras is laag, dus het aantal immigranten hoopt zich op in de havenstad. In de buurt van de haven is in de loop van de afgelopen jaren een aantal kampen ontstaan waar de immigranten verblijven. Inmiddels zijn het er duizenden. Op youtube zag ik gisteren filmpjes van deze illegale krottenwijken. De kampen schijnen al sinds midden jaren ’90 te bestaan. Ze werden destijds opgebouwd door Koerden, nu worden de van plastic, karton en zeil gemaakte onderkomens door Afghanen en Irakezen gebruikt. Een groot deel bestaat uit minderjarige kinderen. Begin februari werd het grootste kamp door de autoriteiten gesloopt. ‘Opgeruimd staat netjes’ heet dat.

22 juni 2008