Cypriotische spookstad na 40 jaar heropend?

Foto: langs de weg naar Kavala

* 29 november 2013 *

Turks-Cyprioten en Grieks-Cyprioten van Famagusta hebben zich verenigd met het doel de wijk Varosha te doen herleven.
Varosha was in de jaren ’70 een mondaine badplaats, waar niet alleen Cyprioten voor een dagje strand kwamen, maar ook de Europese jet-set graag vertoefde. Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot en Raquel Welsch kwamen hier vakantie vieren.
Bij de inval van het Turks leger in 1974 vluchtte de hele bevolking de stad uit. Het Turkse leger nam de stad in en sloot de toegang af. De VN heeft de Turks-Cyprioten vervolgens verboden er te gaan wonen, alhoewel het bij het Turks-Cypriotische deel van het eiland hoort.
Deze situatie heeft ertoe geleid dat de badplaats al 40 jaar onbewoond is. De natuur heeft intussen zijn gang kunnen gaan. Zeeschildpadden kunnen ongestoord hun eieren op het zandstrand van Varosha leggen. En er is in al die jaren nooit iets hersteld, afgebroken of vernieuwd. De auto’s staan nog in de etalage bij de Toyota-dealer en de hotels zijn nog steeds gemeubileerd. Een ware spookstad.
Het Bicommunal Famagusta Initiative (BFI) hoopt dat aan die situatie nu, na 40 jaar, een einde kan komen. Als het lukt, kan het project als voorbeeld dienen voor andere Cyprioten, aldus de organisatoren.