Tentoonstelling: The Roma Journeys

Fotografie: Joakim Eskildsen. Bericht: Tentoonstelling, The Roma Journeys. www.andergriekenland.nlVandaag is er in Athene een bijzondere tentoonstelling van start gegaan. The Roma Journeys laat foto’s zien van het leven van Roma in verschillende Europese landen. De Deense fotograaf Joakim Eskildsen reisde 6 jaar lang door Griekenland, Hongarije, Roemenië, Frankrijk, Finland, Rusland en India. In Griekenland bezocht hij de Roma in de voorsteden van Athene en de moslim-Roma van Thracië.

In een interview met Eskildsen las ik dat het idee voor dit project ontstond toen hij terugkeerde van een maandenlang verblijf in Zuid-Afrika. Hij had veel nagedacht over apartheid en realiseerde zich bij terugkomst dat ook Europa haar eigen apartheid heeft: die van de Roma. Met zijn foto’s wil hij inzicht geven in de leefomstandigheden van de Roma. Behalve in een tentoonstelling zijn de foto’s ook te bewonderen in het boek onder dezelfde titel: The Roma Journeys.
Als de journalist in hetzelfde artikel hem vraagt welke Roma-gemeenschap in al die landen hem het meest verraste, noemt hij – vanwege de mensonterende omstandigheden – Nea Zoi bij Athene: “Just outside Athens, some 3000 Roma live in an old garbage dump, totally in the hands of the authorities who do whatever they like to them. About every two months, their barracks are bulldozed by the municiplaity who in doing so, acts illegally, but since many Roma do not know their rights, and nobody protects them, this crime towards them can continue – all just next to Athens, the so called cradle of Western civilization.” En, zo vertelt hij, wat hem het meest verbaast, is dat de niet- Roma denken dat de Roma zo willen leven, en dat het deel van hun cultuur is. Niemand wil zo leven, en het is zeker geen deel van hun cultuur, maar het resultaat van honderden jaren achterstelling, zo benadrukt Eskildsen.

De uitspraken van de fotograaf sluiten aan op het beeld van verschillende mensenrechtenorganisaties dat de leefomstandigheden van de Griekse Roma slechter zijn dan die van de Roma in andere Europese landen. Afgelopen week bezocht de VN-gezant Gay McDougall de Griekse zigeunerkampen en concludeerde ook zij dat de inwoners in onacceptabele omstandigheden leven en dat de overheid veel meer moet doen om deze te verbeteren.

De tentoonstelling The Roma Journeys wordt gehouden in het gebouw van de Hellenic American Union (HAU) in Kolonaki en gaat vergezeld van diverse andere activiteiten. Zo is er tijdens de opening een concert van Kostas Hatzis, vindt er een avond met Roma poezië en volksverhalen plaats, is er een zigeuner-jazz concert en worden er verschillende Griekse documentaires over Roma getoond. In de laatste week (de tentoonstelling loopt tot 22 oktober) vinden er twee paneldiscussies plaats.
Zie ook de website van de Helennic American Union: www.hau.gr en de website van Joakim Eskildsen: www.joakimeskildsen.com

22 september 2008