Veel politiek nieuws

Foto: Superfast Ferries. Bron: wikipedia. Bericht: Veel politiek nieuws. www.andergriekenland.nlDe afgelopen weken was ik op reis. In die periode las ik geen kranten, keek ik amper televisie en maakte ik weinig gebruik van internet. Dat was de reden dat ik in de periode 17 december-17 januari geen berichten heb geschreven. Alhoewel, er verscheen één bericht, op 29 december. Ik zat in een internetcafé en typte het stukje over het boek dat ik bij me had en las: In Tearing Haste, een verzameling brieven die de schrijver Patrick Leigh Fermor en zijn vriendin Deborah Devonshire elkaar schreven.

Nu ik weer terug ben, blijkt er het een en ander te zijn gebeurd. Het is onrustig in Griekenland.
 Minister-president Karamanlis heeft zijn kabinet vernieuwd. Begin januari presenteerde hij zijn nieuwe ploeg. Onder de 44 functies van staatssecretarissen en ministers hebben 25 wijzigingen plaatsgevonden. Let wel: het gaat niet om 25 nieuwe personen. Zes mensen zijn helemaal van het toneel verdwenen, een aantal is doodeenvoudig van stoel verwisseld. De reshuffle is een reactie op de onrust in het land van de afgelopen maanden, maar volgens oppositiepartij Pasok brengen de wijzigingen geen verandering in de ‘pijnlijke realiteit van het dagelijks leven’.

De rellen van de maand december zijn zeker niet geruisloos geëindigd. Begin januari raakte een agent zwaargewond bij een schietpartij. Inmiddels is de aanslag opgeëist door een extreem-linkse terroristische groepering. De groep, onder de naam Revolutionaire Strijd, heeft de afgelopen jaren meerdere aanslagen gepleegd op onder meer ministeries en de Amerikaanse ambassade. De groepering liet deze week via een manifest in het blad Pontiki weten dat de aanslag op de agent een reactie is op de dood van de 15-jarige scholier begin december.

Afgelopen week werd de Griekse reder Perikles Panagopoulos ontvoerd. Panagopoulos is de eigenaar van rederij Super Fast Ferries. Ook zijn chauffeur was ontvoerd, maar die is inmiddels vrijgelaten. De ontvoerders eisen 40 miljoen euro.
En dan zijn er nog een paar Griekenland-gerelateerde nieuwtjes in de persoonlijke sfeer.
 De Griekse ambassade heeft een reactie gegeven op het artikel The truth may be bitter, but it must be told over de immigrantenproblematiek dat ik voor het herfstnummer van het tijdschrift Lychnari schreef. De reactie is als ingezonden brief in het winternummer van Lychnari opgenomen. De ambassade doet in de brief een poging te laten zien dat de Griekse overheid wel degelijk een aantal zaken ten aanzien van deze problematiek oppakt.
Ik ben bezig met een artikel over de zaak Panayote Dimitras. Deze mensenrechtenactivist wordt waarschijnlijk beschuldigd van hoogverraad omdat hij uitspraken heeft gedaan over het bestaan van een Macedonische minderheid in Griekenland. De Griekse justitie is momenteel bezig met de voorbereiding van het proces. Ik heb inmiddels contact gehad met Dimitras en probeer een interview te regelen.
En het beste nieuws: ik ga dit jaar een boek schrijven over Griekenland. Ik ben benaderd door een uitgeverij en heb inmiddels een eerste gesprek gehad.
 Binnenkort meer over al deze onderwerpen.

18 januari 2009