Verboden te fotograferen in Patras

In mijn weblog ‘Patras: doorgang naar Europa’ van 22 juni schreef ik over de illegale immigranten in de Griekse havenstad Patras. Honderden immigranten uit met name Afghanistan en Irak hebben zich daar verzameld en wachten in provisorische kampen een moment af om de oversteek te kunnen maken naar Italië en vervolgens een ander deel van Europa.

In de Nederlandse en andere Europese media heeft deze zaak nog niet veel aandacht gekregen. Toch lijkt de situatie in Patras langzaam door te sijpelen binnen de Europese media. Zo werd begin juli de fotograaf Olivier Jobard door het Franse persbureau Sipa Press erop uit gestuurd om de illegale kampen te fotograferen. Jobard is een bekend foto-journalist die zich heeft gespecialiseerd in internationale conflicten en burgeroorlogen. Hij bezocht de afgelopen jaren voormalig Joegoslavië, Irak, Afghanistan, Soedan, Sierra Leone, Ivoorkust en Liberia. Ook de problematiek van de illegale immigratie heeft zijn aandacht. Hij won de afgelopen jaren diverse prijzen met zijn foto’s.

De relatief eenvoudige klus in Patras heeft de ervaren Jobard niet kunnen afronden. Hij werd tijdens zijn werk door een Griekse kustwacht-medewerker aangesproken en gesommeerd zijn apparatuur in te leveren. De Franse fotograaf weigerde dit, waarna hij werd meegesleurd naar een openbaar toilet, waar hij werd gehandboeid, geslagen en zijn apparatuur werd vertrapt. Vervolgens werd hij meegenomen voor verhoor. Na zijn vrijlating deed Jobard aangifte. Klaarblijkelijk zijn de autoriteiten niet gediend van pottenkijkers bij deze misére.

Dit is het verhaal van Jobard zelf. De Griekse kustwacht bracht een andere versie van het gebeuren naar buiten. Het is bekend dat het fotograferen van vliegvelden, militaire terreinen en havens in Griekenland verboden is. Iedereen herinnert zich nog wel de Nederlandse vliegtuigspotters die een aantal jaren geleden werden opgepakt, in eerste instantie werden veroordeeld tot 3 jaar cel wegens spionage, maar in hoger beroep werden vrijgesproken. Journalisten kunnen speciale toestemming krijgen. De fotograaf zou om een dergelijk bewijs zijn gevraagd, wat hij weigerde omdat hij er niet over beschikte, waarna hij zelf de medewerker van de kustwacht in elkaar sloeg. Die deed de dag daarna aangifte van mishandeling door Jobard. De Griekse rechter mag nu beslissen welke versie klopt.

1 augustus 2008