Mogelijk derde hulppakket voor Griekenland.

Foto: graffiti Exarchia, Athene.

* 6 februari 2014 *

Het is niet onwaarschijnlijk dat Griekenland einde van dit jaar nog een derde hulppakket nodig heeft. Belangrijk daarbij is wel of de Grieken zich aan de gemaakte afspraken houden en orde op zaken stellen. “Voor wat hoort wat”. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem afgelopen dinsdag in een uitzending van RTLZ.
Het huidige hulpprogramma (het ‘Second Economic Adjustment Programme’) dateert van het voorjaar 2012. Dat loopt nog tot einde van dit jaar en nog niet alle tranches zijn uitgekeerd. “Daar zitten nog wel een paar knopen in die we moeten ontwarren. Griekenland moet nog stappen zetten”, aldus Dijsselbloem. In de tweede helft van dit jaar zal worden gesproken over een nieuw programma.
“Ik heb daar eerder van gezegd dat het niet onwaarschijnlijk is dat Griekenland nog verdere steun nodig heeft en wij hebben ook vanuit de Eurogroep gezegd dat als de Grieken stappen zetten die we met ze afspreken en ze slagen er ook in de begroting op orde te brengen, – overigens gaat dat heel goed, ere wie ere toekomt – dan zijn wij ook bereid om verdere steun, ondersteuning te bieden. Hoe dat eruit ziet, bedragen, type programma, hoe lang, gaan we echt eind dit jaar bekijken.”

Of Dijsselbloem tegen die tijd zelf nog voorzitter van de Eurogroep zal zijn, is de vraag. Hij moet na de Europese verkiezingen van 22-25 mei 2014 wellicht plaats maken voor een permanente voorzitter, een uitdrukkelijke wens van de lidstaten Frankrijk en Duitsland. En hoe het tegen die tijd is gesteld met de meningen over de mogelijke nieuwe steun aan Griekenland van een nieuw bemensd Europees Parlement is ook nog maar de vraag.