Into the Fire. The Hidden Victims of Austerity in Greece

“You come in Greece, you will know Greece”, zegt de Afrikaanse vluchteling veelbetekenend. Openlijk racisme, een slecht functionerend asielbeleid en geweld uit de hoek van de Gouden Dageraad. Daar doelt Ismail op.

Gisteren keek ik naar Into the Fire. The Hidden Victims of Austerity in Greece, een documentaire van Guy Smallman en Kate Mara waarin deze jonge migrant uit Somalië figureert. De documentaire geeft een beeld van het leven van de migranten en vluchtelingen in Athene, binnen de context van de economische crisis. Dagelijks loert het gevaar van racistisch geweld van de zijde van leden of aanhangers van de Gouden Dageraad.


De Britse makers hebben niet alleen vele migranten als Ismail geïnterviewd – de meesten in de lange rij voor het beruchte politiestation in de Petrou Ralli-straat – , ook hebben ze vele Griekse betrokkenen gesproken. Zo zien we Ketty Kehayioylou van de UNHCR, Aspasia Mihalakis van Doctors of the World, Niki Argiri van Keerfa (een anti-racisme organisatie), een anonieme politie-agente en verschillende onafhankelijke journalisten. Het eindresultaat geeft een akelig beeld van de huidige migrantenproblematiek in de Griekse hoofdstad.
 De makers roepen iedereen op de film te delen via websites, blogs en social media en hopen dat op deze manier zoveel mogelijk mensen wereldwijd kijken.

Wellicht zouden de leden van de Nea Demokratia – momenteel de grootste partij in het parlement – eens gezamenlijk naar de documentaire moeten kijken. Afgelopen maandag nog heeft de leider van de ND, Antonis Samaras, blijk gegeven van onwil om iets aan deze problematiek te doen. Afgelopen maandag was er namelijk een bijeenkomst tussen de premier en de partijleiders van de andere twee coalitiepartijen om overeenstemming te krijgen over een ontwerp-wet. De nieuwe anti-racismewet is opgesteld om het strenger straffen bij uitingen van raciale haat mogelijk te maken en de invloed van de Gouden Dageraad in te dammen. De Griekse regering wordt al maanden door verschillende spelers in Brussel zoals commissaris Cecilia Malmström gemaand op te treden tegen extreem-rechts.
 Evangelos Venizelos van de PASOK en zijn collega Fotis Kouvelis van DIMAR hebben maandag ingestemd met de ontwerp-wet en willen dat deze wordt voorgelegd aan het parlement. Samaras daarentegen heeft laten weten dat hij van mening is dat de nieuwe wet de vrijheid van meningsuiting beperkt en dat de bestaande wetgeving uit 1979 voldoende is. De premier is hoogstwaarschijnlijk doodsbang de broodnodige steun van de conservatieve rechterflank van het electoraat – de orthodoxe kerk, de politie en het leger – te verliezen.
Gouden Dageraad lacht waarschijnlijk in haar vuistje, maar heeft maandag bij monde van partijleider Nikos Michaloliakos ook al laten weten zo nodig buiten de wet te opereren.
Klik hier voor meer informatie over de documentaire Into the Fire. The Hidden Victims of Austerity in Greece: Intothefire

29 mei 2013