Claudia Papayiannis’ missie

Foto: wijnen Claudia Papayiannis. Bron: nline.gr. Bericht: Claudia Papayiannis' missie. www.andergriekenland.nl“Quality, and only quality”, zegt Claudia Papayianni. En om dit te benadrukken, laat ze ook nog een sheet zien waarop de woorden prijken: “It’s quality that matters”. Daar gaat het volgens haar om in de wijnproduktie. De bulkproduktie van giganten als Boutaris en Tsantalis is niet wat zij verkiest. Liever een kleine, maar kwalitatief hoge produktie. Claudia Papayiannis’ wijngaard in het noorden van Chalkidiki bestrijkt dan ook 25 hectare en het domein produceert jaarlijks zo’n 100.000 flessen.

Papayianni is de lady-farmer onder de Griekse wijnproducenten. En dat zullen we weten. Een foto van deze frele blondine, prijkt in de folder van haar Domaine, en haar bedrijf draagt niet voor niets haar persoonlijke naam. “Ik proef alles zelf, en als ik het persoonlijk niet lekker vindt, wordt het niet gebotteld. Tenslotte staat mijn eigen naam op het etiket”, zo vertelt ze vanmiddag de aanwezigen bij haar masterclass.
Ze legt uit dat ze als 5-jarig meisje al geintrigeerd was door de lucht en de sfeer van het wijnmaken. Dat gebeurde als ze op bezoek was bij haar opa en oma in Arnea, in het noorden van Chalkidiki. Toch sloeg ze een totaal ander pad in. Ze vertrok naar de Verenigde Staten en studeerde daar business & marketing aan de universiteit van Boston. Na terugkeer in Griekenland werkte ze jarenlang in het hotelwezen, in het vijfsterren Posidi Holidays Resort van haar familie op Cassandra, ook op Chalkidiki. Totdat ze een aantal jaren geleden besloot de hotelindustrie achter zich te laten, en zich op de wijnproduktie toe te leggen. Ze plantte in 2003 de eerste wijnstokken, vanzelfsprekend in Arnea, het geboortedorp van haar vader. Drie jaar later, in 2006, werden de eerste flessen gebotteld. Die ommezwaai bleek geen slechte keuze: in de afgelopen 3 jaar won ze met haar wijnen al zo’n 20 internationale medailles en prijzen. “En het beste moet nog komen”, zegt Papayianni.

De masterclass vindt plaats in het Palace Hotel in Noordwijk. Ieder jaar wordt hier het wijnevenement Klassiek Europa georganiseerd. Ik ben op uitnodiging van Martin van der Heiden naar Noordwijk gekomen. Hij staat hier met een stand om de Griekse kwaliteitswijnen te promoten. Iets langer dan een jaar jaar geleden is hij gestart met zijn bedrijf. Behalve de verkoop van Griekse kwaliteitswijnen via de website www.grieksewijnen.com is hij ook druk met het organiseren van wijnproeverijen, wijnreizen en andere evenementen. Vandaag heeft hij gekozen voor vier verschillende wijnhuizen: het Thessalische Dougos Estate, Wine Art Estate uit de regio Drama, Estate Argyros van het eiland Santorini en Domaine Claudia Papayianni. Zijn Griekse contactpersoon en zakenpartner Dimitris Seitanidis laat mij een zestal wijnen van deze vier producenten proeven. ‘Alexandra’ is mijn favoriet. Dat is een van de witte wijnen van Claudia Papayianni, genoemd naar haar dochter. Het is geen blend, maar gemaakt van 100% Malagouzia, een oud Grieks druivenras, dat een aantal jaren geleden door de beroemde wijnproducent Gerovassiliou weer tot leven is gewekt.

Ik praat nog even na met Claudia over het feit dat de vrouwen in de Griekse wijnwereld met een vergrootglas gezocht moeten worden. “De Griekse wijnwereld is een mannen-bastion”, zo vertelt ze. In het begin heeft ze heel wat te verduren gekregen en is het haar niet makkelijk gemaakt. Maar Claudia is ‘frech’, zoals de half-Duitse zelf zegt, en gaat stug door. Ze ziet haar vrouw-zijn niet als handicap, maar zet het bewust in als marketing-tool. Zo dringt ze langzaam door in het mannen-bastion. Sinds kort is ze toegetreden tot het bestuur van de Wineroads of Northern Greece, als enige vrouw tussen negen mannen. En ook ik heb mijn traktor-rijbewijs”, zo laat ze trots weten, “en dat heb ik niet gekregen door ervoor te betalen, zoals vele andere Grieken.”

11 oktober 2009