De Nationale Pinacotheek – Alexander Soutsos Museum in Athene

In de stromende regen loop ik richting de Nationale Pinacotheek. Vanwege de heftige regen is het een perfecte dag om in een museum te zijn en mezelf een paar uur onder te dompelen in de wereld van de Griekse kunst.
De Nationale Pinacotheek – Alexandros Soutsos Museum is een gloednieuw museum. De openingsceremonie vond plaats op 24 maart 2021. Dat was een dag vóór de 200ste verjaardag van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Het ligt in de wijk Pangrati. Niet in het hart van het centrum, maar slechts twintig minuten lopen (of één halte met de metro) van het Syntagmaplein.

Korte geschiedenis.

Dit museum is pas twee jaar oud, maar er bestaat al heel lang een Nationale Galerij in Athene. Sterker nog, het museum bestond al in 1878, met een collectie van destijds 117 kunstwerken. Een paar jaar later, in 1896, schonk de rijke jurist en kunstverzamelaar Alexandros Soutsos zijn kunstcollectie aan de Griekse regering. Dat is ook de reden voor de tweede naam van het museum. Deze collectie – een samensmelting van de werken van het museum en die van Soutsos – leidde in 1896 tot de opening van een museum in het gebouw van de Nationale Technische Universiteit. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de voortdurend groeiende collectie naar een nieuw gebouw, op de huidige locatie in Pangrati, tegenover het Hilton Athens. Het gebouw, ontworpen door de Griekse architecten Pavlos Mylonas en Dimitris Fatouros, werd in 1975 geopend. In 2013 moest het verouderde museum gesloten worden wegens renovatie en uitbreiding. Het duurde een paar jaar, maar het project werd uiteindelijk in 2021 voltooid, met de financiële steun van zowel de Europese Unie als de Stavros Niarchos Foundation.

Huidige collectie.

Door deze uitgebreide renovatie werd de tentoonstellingscapaciteit van het museum meer dan verdubbeld. Die beslaat nu ruim 20.000 vierkante meter. Het helder ogende moderne gebouw van beton en glas is ontworpen door de architecten George Parmenidis, Christine Longuepee en Ifigenia Mari. De gevel van het drie verdiepingen tellende B-gebouw (de Stavros Niarchos Foundation Wing) is bedekt met een glazen toren. Het interieur is heel licht, met hoge plafonds en witte muren. Er is een conferentiezaal met 240 zitplaatsen, een bibliotheek, een museumwinkel en twee cafés (het Illisos Café op de begane grond en het Parthenis Café-Restaurant op de bovenste verdieping),

De collectie is gewijd aan Griekse en Europese kunst, daterend uit de 14e tot de 20e eeuw. Het bestaat uit ongeveer 20.000 kunstwerken. Er zijn schilderijen van beroemde Griekse schilders als Domenicos Theotokopoulos (beter bekend als El Greco), Yannis Tsarouchis, Konstaninos Parthenis, Theodoros Vryzakis, Nikiforos Lytras, Nikos Hatzikyriakos-Ghika en Alekos Fassianos.
Hoewel de collectie zich concentreert op Griekse schilders, zijn er ook werken van grote schilders als Pablo Picasso, Francisco Goya, Eugene Delacroix, Carravaggio en zie ik zelfs enkele werken van een beroemde schilder uit mijn eigen land, Piet Mondriaan.
Het prachtige museum is een echte must voor kunstliefhebbers en voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Griekse geschiedenis.

Meer informatie.

  • Locatie: De National Gallery – Alexander Soutsos Museum bevindt zich op 50 Leoforos Vasileos Konstantinou, Pangrati, Athene. Te voet 20 minuten van het Syntagmaplein, met de metro 200 meter van station Evangelismos.
  • Openingstijden: Het museum is elke dag (behalve dinsdag) geopend van 10.00-18.00 uur (op woensdag tot 20.00 uur).
  • Prijs: Toegangskaartjes kosten 10 euro.