In gedachten even terug naar de Mediterranee.

Foto: Paros.

* 12 oktober 2013 *

De regen en een temperatuur van 9 graden buiten is de eerste voorbode van de winter die voor de deur staat. De televisiebeelden van de vroege sneeuw in Oostenrijk en Noord-Italië komen vreemd over; 3 weken geleden reed ik daar nog, in jurkje en slippers, terugkomend van de zomervakantie.

Een ochtend voor nieuwe tijdschriften en boeken, en een dubbele espresso macchiato. Even terug naar de Méditerranée.
 Hoofdredacteur Gerrit Nieuwboer van SNP.NL reismagazine vertelt op de eerste pagina over zijn reis naar de Cycladen. Over de pittoreske wandeling van Thira naar Oia op Santorini, en de onvermijdelijke stroom van honderden toeristen, afkomstig van cruiseschepen.
 Verderop in het tijdschrift een artikel van John van der Rest getiteld Las Alpujarras, wandelparadijs van Andalusië. De naam van dit gebied stamt uit de Moorse tijd, lees ik. De islamitische Moren noemden het gebied ‘Al-Busherat’, Arabisch voor ‘het grazige land’.
 En vinoloog Els Groot neemt me even mee naar de Provence, waar ze wijnboer Jean Luc Faraud interviewt over zijn Gigondas en Vaqueyras-wijnen. Na het SNP.NL reismagazine pak ik mijn Spaanse boeken. Ik probeer sinds kort het Spaans weer op te pakken en ben nu bij les 5. ‘Hace mal tiempo’, ‘hace frío’ en ‘ultimamente hace sol, pero esta mucho, semana está lloviendo’; dat soort werk.
 Dan pak ik mijn stapel reisgidsen over Athene. Vrienden bezoeken de Griekse hoofdstad volgende week en komen even langs voor tips en het lenen van mijn verzameling boeken. Vanavond eten we pasta met geroosterde paprika en feta. En een fles Mourre Negre staat ook al klaar. Zo erg is die herfst nog niet.