Graffiti Athene – deel 1: wijk Exárchia.

* 27 juli 2018 *

De stad Athene is sinds een aantal jaren één groot openluchtmuseum van graffiti en street-art. Athene wordt om die reden ook wel eens ‘het nieuwe Berlijn’ genoemd. Al zo’n 10 jaar maak ik tijdens iedere reis foto’s van de kunst die ik op straat tegenkom. Bij ieder bezoek aan de stad ontdek ik weer nieuwe schilderingen. En zijn andere kunstwerken helaas weer verdwenen, vervaagd door weer en wind, overgeschilderd door anderen, of het gebouw waarop ze waren aangebracht, is gerenoveerd en de muren zijn weer gewoon wit.

Veel graffiti is te vinden in het centrum, in de bekende wijken Monastiráki, Psyrí en Pláka. Nog veel meer graffiti vind je in de wijken net daarbuiten, in Kerameikós, Thissío, Exárchia, Neápoli, Metaxourgío en Gázi.

Voor sommige graffiti is opdracht gegeven. Met name de metershoge ‘murals’ zijn gemaakt door Griekse en internationale kunstenaars, veelal in opdracht van de eigenaar van het gebouw, of als onderdeel van een Street Art festijn. Het merendeel is echter illegaal aangebracht. De meeste kunstenaars hebben een professionele kunst-opleiding achter de rug. Sommige van hen zijn inmiddels wereldberoemd, hebben tentoonstellingen in steden als Parijs en New York en worden over de wereld uitgenodigd muren te beschilderen. Hun graffiti is in sommige gevallen bekend geworden vanwege de foto’s van Athene-bezoekers op social media als Facebook, Twitter en Instagram.

Dit is deel 1 van een serie over de graffiti in Athene, met deze keer foto’s van de wijk Exárchia. In sommige gevallen vertaal ik de Griekse leuze, is de straatnaam vermeld, geef ik andere achtergrond-informatie en als ik heb kunnen achterhalen wie de kunstenaar is, is ook die informatie toegevoegd.