Griekse viering van onafhankelijkheidsdag gesmoord in politie-macht

Een lange rij donkerblauwe bussen van de Griekse politie sloot de westelijke ingang tot het Syntagma-plein af. Er was geen meter tussen de voertuigen vrijgelaten. Een evenzo lange rij van agenten stond ervoor en erachter. Ook de straten om het plein heen waren afgesloten met dranghekken en een grote hoeveelheid agenten.

Om 10 uur vanochtend was ik naar het Syntagma-plein gelopen. Nieuwsgierig naar de 2013-versie van de hoofdstedelijke viering van onafhankelijkheidsdag. Ik was hier vier jaar geleden ook, in 2009, een paar maanden voor het uitbreken van de economische crisis. Het Plein van de Grondwet was destijds één grote zee van mensen. Kinderen in traditionele kostuums, mensen getooid met Griekse vlaggen, zigeuners die ballonnen verkochten, groepen jongeren en hele families. De militaire parade was een groot spektakel, dat ik destijds vanuit een geweldige plek recht tegenover het parlementsgebouw kon zien. De grote tribune met hoogwaardigheidsbekleders lag pal tegenover mij.
Zo had ik het mij nu weer voorgesteld. Waarschijnlijk was er deze keer meer politie op de been. Wellicht zou er worden geprotesteerd en zouden de ‘bommen en granaten’ door de lucht vliegen. Ook verwachtte ik een iets bescheidenere militaire parade vanwege de crisis. Zo had ik bedacht dat de 2013-versie zou zijn.

De werkelijkheid was vele malen anders. Het was niet het lichtblauw van de Griekse vlaggen dat overheerste, maar het donkerblauw van de politie. De agenten op het plein verwezen me door naar Amerikis, een zijstraat 500 meter verderop. Syntagma was “only for VIP’s”. Vanuit de Amerikis kon ik op de Akadimias komen, de straat waar de militairen –  startend vanuit het Syntagma-plein – ook langs zouden marcheren.
Daar aangekomen vond ik een plek achter de dranghekken. De lange straat was van begin tot einde niet alleen door hekken, maar ook nog eens door een lange rij agenten in blauw afgezet. In iedere zijstraat waren extra agenten en mankrachten van de ME opgesteld.

Toch applaudiseerden de Grieken om mij heen en zwaaiden kinderen met vlaggen. De president, de regering, de patriarch en alle andere ‘VIP’s’ hadden hun privé-feestje, op hun tribune op Syntagma. Zij waren niet te zien voor het volk. Een ‘νεκροί ζώνης’ noemde de Griekse televisiezender ANT1 het Plein van de Grondwet vanavond. Een dode bedoening.

25 maart 2013