Het fotografie-museum van Thessaloniki

Bericht: Het fotografie-museum van Thessaloniki. www.andergriekenland.nlVanavond bezoek ik het Thessaloniki Museum of Photography. Het ligt op een vreemde plek. Op een pier in de haven van de stad. De pier lijkt ook gewoon nog in gebruik als havenhoofd. Het is om die reden dat het lichtelijk unheimisch voelt om alleen in het donker, om 8 uur ’s avonds, de enigszins verlaten pier op te lopen. Klopt dit wel? Het adres dat ik heb is Apothiki A (of Warehouse A), dat is alles. Toch sta ik zo’n 50 meter vanaf de kade bij het Vrijheidsplein al voor de deur van het kleine museum. Schuin tegenover ligt het filmmuseum en een café. Het is het enige fotografie-museum van heel Griekenland en bestaat pas sinds een jaar of 10. Sinds 2001 is de collectie gehuisvest in dit pand in de haven.

Momenteel is er een tentoonstelling met de titel ‘Water’. Er hangen foto’s van Griekse en vooral veel buitenlandse fotografen. Een deel van de collectie is afkomstig van de Prix Pictet. Dit is een nieuw initiatief, een prijs die in 2008 is ingesteld en is gewijd aan fotografie en duurzaamheid. Het doel is de kracht van fotografie te gebruiken om het thema duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Ieder jaar wordt er een ander onderwerp gekozen. Het eerste onderwerp, en het thema van deze tentoonstelling, is Water. Grappig detail: de tentoonstelling verhuist begin april van Thessaloniki naar… Nederland.

De foto’s zijn prachtig, ik bekijk na afloop verlekkerd de vele mooie boeken in de museumwinkel en drink nog een glas wijn in het bijbehorend café. Als ik terugloop naar de stad, blijkt de ligging van de musea en het café toch minder vreemd. Vrijwel grenzend aan dit havenhoofd, aan de overkant van de straat, ligt de wijk Ladadika. Dit buurtje was vroeger het territorium van de Joodse olijfolie-handelaren (‘ladi’ betekent olie).

Thessaloniki had ooit een grote Joodse gemeenschap, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste mensen afgevoerd en in de concentratiekampen omgekomen. Daarna raakte het buurtje in verval. Gelukkig zijn de oude panden niet met de grond gelijk gemaakt en vervangen door betonnen hoogbouw, maar met rust gelaten. Een aantal jaren geleden vestigden zich hier de eerste horeca-ondernemers, op zoek naar goedkope plek, en inmiddels is de buurt vergeven van barretjes, restaurants en kroegen.
Zie voor meer info de website van het museum www.thmphoto.gr en de website van de Prix Pictet www.prixpictet.com

7 maart 2009