Het licht uit op de Acropolis

De Acropolis is vanaf iedere plek in Athene goed zichtbaar. Met het Parthenon als stralend middelpunt is de heuvel zelfs ’s avonds goed te bewonderen omdat er enorme schijnwerpers op zijn gericht.

Gisteravond was dat heel veel anders. Zaterdag 23 maart werd namelijk wereldwijd Earth Hour gevierd. Dit is een evenement, georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds, waarbij bedrijven, huishoudens en organisaties worden opgeroepen om de verlichting en andere elektronische apparatuur een uur lang uit te doen. Doel is aandacht te vragen voor energiebesparing en de uitstoot van koolstofdioxide en het bewustzijn onder mensen te vergroten. In het jaar 2007 is in Sidney gestart met Earth Day en inmiddels wordt er wereldwijd op veel plekken meegedaan.
De stad Athene doet sinds een paar jaar ook mee. Om half 9 ’s avonds zouden de lichten worden gedoofd op de Acropolis. Na een avondbezoek aan het Acropolis Museum liep ik om 8 uur over de Dionissiou Areopagitou, de nieuwe wandelpromenade aan de voet van de heuvel. Op de meest geschikte plek bleek ook een filmteam van de televisiezender Mega TV klaar te staan. Zij en ik leken de enige belangstellenden. Toen mijn horloge op half 9 stond, verdween de verlichting op de ene helft van de heuvel. Een minuut later ging ook het licht op de andere helft uit.
Het evenement was iets minder spectaculair dan ik had verwacht. Misschien ook omdat alle andere wandelaars gewoon verder liepen?
Zittend op een muurtje had ik gezelschap gekregen van een van de vele zwerfhonden van de stad. Hij werd even later door een voorbijlopende Griekse familie aangesproken: “Odysseus, ben je helemaal hier beland? Hoe heb je dat gedaan?” De Dionissiou Areopagitou was normaal gesproken blijkbaar niet zijn wandelgebied. In die zin had er geen betere naam voor hem bedacht kunnen worden. Hij droeg de naam van Odysseus, de mythische figuur die na afloop van de oorlog om Troje tien jaar rondzwerft.
Was ook deze zwerfhond misschien nieuwsgierig geweest naar een donkere Acropolis? Wie zal het zeggen. Terwijl het camerateam van Mega TV opbrak, liepen ook Odysseus en ik terug naar het centrum.

24 maart 2013