Het verscholen paradijs van de familie Velianitis

Bericht: Het verloren paradijs van de familie Velianitis. www.andergriekenland.nl‘Luxe leven op het landgoed’, dat is de zin die mijn aandacht trok toen ik een aantal weken geleden een reis wilde boeken naar een mediterraan eiland en de website van Eliza was here bekeek. Eliza is gespecialiseerd in authentieke hotels en landhuizen, kleinschalige accommodaties ver weg van het massatoerisme. Het landgoed Pelecas Country Club op Corfu is één van de juweeltjes in hun reisaanbod.

Ik heb de reis geboekt en zit op dit moment op het terras van het prachtige landgoed. Ik kijk uit op de tennisbaan en het prachtige zwembad, omgeven door eeuwenoude zilvergroene olijfbomen, palmen, torenhoge coniferen en bloeiende bougainvilles. Gastvrouw Kiki brengt mij een schaal met verse pruimen en vijgen uit eigen tuin.
Het 18e eeuwse landgoed is al vele generaties in bezit van de familie Velianitis. De familie gebruikte het landgoed lange tijd als zomerhuis, en voor de produktie van olijfolie- en wijn. In 1990 besloot de huidige eigenaar, bouwkundig ingenieur Nikos Velianitis, de verschillende stallen, opslagruimten en de olijfpers, te renoveren en om te toveren in een luxe hotel. De gastenverblijven zijn verspreid over 3 prachtige gebouwen: het hoofdgebouw Archontiko met de ontbijtzaal en de ‘presidential suite’, het Larione gebouw met een aantal studio’s die uitkijken over de wei met paarden, en het Olive Complex met verschillende typen studio’s en appartementen. De verblijven zijn ingericht met antieke meubels van de familie.

Het stijlvolle landgoed ligt verscholen in het groen. De eenvoudige toegangspoort aan de weg van Corfu naar Pelecas wekt niet de indruk dat zich hier achter een dergelijk paradijs bevindt. Nikos vertelt dat er tot een aantal jaren geleden wel degelijk een mooi bord met de naam Pelecas Country Club stond. De vele auto’s die in de late avonduren de oprijlaan volgden, op zoek naar nachtelijk vermaak, hebben hem doen besluiten het bord weer te verwijderen. Nu is een goede routebeschrijving nodig om het hotel te vinden. Sommige gasten blijken gebruik te maken van een andere toegangspoort: zij komen met een helicopter, die kan landen op een speciaal daarvoor aangelegde plaats in het veld verderop. Voormalig Frans president Mitterand en oud-premier Andreas Papandreou namen een paar jaar geleden die route. Foto’s van hun bezoek prijken, te midden van eeuwenoude landkaarten en boeken, in de receptie.
Niet alleen deze hooggeplaatste gasten voelen zich hier thuis. Ik bestel nog een café frappé en neem een duik in het zwembad.

6 juli 2008