Lege straten tijdens onafhankelijkheidsviering

Foto: militaire parade op Syntagma. Bericht: Lege straten tijdens onafhankelijkheidsviering. www.andergriekenland.nlGisteren, dinsdag 25 maart, werd hier in Griekenland de onafhankelijkheidsdag gevierd. De viering refereert aan de onafhankelijkheidsstrijd van de Grieken tegen de Ottomaanse heerschappij. De strijd vond plaats in de jaren 1821-1829, maar men heeft 25 maart 1821 als symbolische dag uitgekozen. Op die dag zou aartsbisschop Germanos van Patras in het klooster Aghia Lavra de revolutie hebben uitgeroepen. Een litho van het beroemde schilderij van de Italiaan Lipparini waarop Germanos de vlag van de revolutie hijst, zie ik diezelfde middag in het verderop gelegen Nationaal Historisch Museum. De gebeurtenis is natuurlijk niet echt de eerste aanzet voor de revolutie geweest (de werkelijkheid was vele malen complexer). Net als vele elementen in de nation-building van een land, is ook dit verhaal later bedacht.

Gisterochtend liep ik om 10 uur naar het Syntagmaplein, waar de festiviteiten zouden plaatsvinden. Het plein was vol met mensen, de ouders op hun paasbest, hun kinderen getooid in traditionele kostuums en zigeuners verkochten Griekse vlaggetjes en ballonnen. Voor het parlementsgebouw waren stoelen op tribunes geplaatst. Dranghekken en rood-witte linten hielden het gewone volk op afstand. Op deze eretribune zat de premier, Kostas Karamanlis, met zijn twee kleine kinderen, getooid in feestpakje. Pasok-leider Giorgios Papandreou was er, president Karolos Papoulias en de president van het parlement, Dimitris Sioufas. Niet dat ik al deze mensen zelf heb gezien, de beste plaatsen waren natuurlijk om 10 uur ’s ochtends al lang bezet. De televisie-beelden diezelfde avond vulden de visuele puzzelstukjes in die ik zelf had gemist.


Om een uur of 11 begon de show. Het elitekorps van de presidentiële garde, de Evzones, marcheerde voorbij. Vervolgens passeerde zowat de voltallige Griekse krijgsmacht. Tanks, jeeps, vrachtwagens, militairen te voet, auto’s met radarapparatuur en net toen ik dacht dat het hele arsenaal was gepasseerd, kwamen er ook nog eens vrachtwagens met jeeps en tanks er bovenop gestapeld. De toeschouwers applaudisseerden, en hoe groter het materieel, hoe harder het applaus. Vervolgens paradeerde en reed de brandweer voorbij en ook bij dit onderdeel zwol het applaus aan. Als toetje kreeg het publiek ook nog een uitgebreide luchtshow van alle mogelijke straaljagers en gevechtshelikopters.


Het beste van deze dag was eigenlijk het feit dat de binnenstad de hele ochtend en een deel van de middag was afgezet voor verkeer. Op alle driebaans wegen en boulevards rond het Syntagmaplein kon je met gemak te voet oversteken. Een handjevol fietsers was daar blijkbaar ook voor gekomen. Zij fietsten over de normaal overvolle avenue’s tegen het verkeer (dat er niet was) in. De zwerfhonden van de binnenstad sjokten gemoedelijk van de ene naar de andere kant van de Amalias. Een soort autovrije zondag dus, genoeg reden om onafhankelijkheidsdag te blijven vieren.

26 maart 2008