Bezoek aan het monument ter nagedachtenis aan 17 november 1973.

* 1 maart 2015 *

Het Patisíon Complex van de Technische Universiteit van Athene (NTUA) is wereldberoemd. Hier, ter noorden van het Omonía-plein, aan de straat die ’28 Oktober’ of Odós Patisíon heet, werd in november 1973 de aanzet gegeven voor het protest tegen de militaire junta.
Op 14, 15 en 16 november van dat jaar werd het gebouw door studenten bezet. Ze zetten een illegaal radio-station op en riepen Atheense burgers op, in verzet te komen tegen de dictatuur. Op 17 november greep het leger met veel geweld in en daarbij lieten 24 mensen het leven. Een dramatische week in de geschiedenis van Griekenland.

De ‘Polytechniou’, zoals het instituut ook wordt genoemd, is sindsdien het symbool van de strijd tegen onderdrukking en fascisme. Ook al liggen de gebeurtenissen inmiddels meer dan 40 jaar achter ons, tot op heden wordt er op 17 november op deze plek door duizenden mensen gedemonstreerd.
In de jaren ’80 liet het toenmalige universiteitsbestuur bij het gebouw een monument ter nagedachtenis aan de bloedige gebeurtenissen plaatsen. Het is een beeld van kunstenaar Memos (Agamemnon) Makris (1913-1993), zelf ook een linkse verzetsstrijder. De kunstenaar gebruikte als voorbeeld het hoofd van een vriend, de Griekse marxistische historicus Nikos Svoronos. Naast het bronzen hoofd van een jonge student ligt een stuk hekwerk. Het is het hek dat kort stand hield tegen de militairen maar uiteindelijk door tanks werd verwoest bij de inname van het gebouw.