Wijnwandelen in de achtertuin van Zeus

Wandelen in de wijnstreken rond de Olympos, de hoogste berg van Griekenland, en ’s avonds de plaatselijke wijn proeven en drinken. Wie wil dat niet?
Gisteren viel het prachtige magazine van SNP Natuurreizen op de deurmat. Daarin een groot artikel over een nieuwe reis die je via SNP kunt boeken en waar ik mijn medewerking aan verleende: “Wijnwandelreis Griekenland”.
 Het betreft een groepsreis in het najaar – van 28 september tot 4 oktober 2013 – die wordt begeleid door de vinologe Els Groot. Tijdens de reis wordt de bekende Naoussa-regio en het wijngebied rond de Olympos bezocht. Deelnemers overnachten in Aghios Nikolaos bij Naoussa en in het prachtige bergdorpje Ambelakia. Er worden maar liefst vier wijnhuizen bezocht: Katsaros, Dougos, Argatia en Kir Yianni, het beroemde wijngoed van Yiannis Boutaris, de huidige burgemeester van Thessaloniki.


Het Macedonische wijnlandschap vertoont een verbluffende veelzijdigheid. Lopend langs de kust van de Egeïsche Zee heb je een grandioos zicht op de besneeuwde toppen van de Olympus. De bergflanken zijn alpien begroeid met naald- en loofbomen, een enorm contrast met de witte zandstranden van de nabijgelegen Olympische Riviera. De heuvels daartussenin kleuren juist lieflijk groen van de wijnranken.

Journalist Pieter Baken interviewde mij namens de SNP-organisatie een paar weken geleden. We hadden een gesprek over deze twee gebieden, de wijnen die daar worden gemaakt, de vier wijnhuizen die tijdens de reis worden bezocht, de grote verschillen tussen de verschillende regio’s in Griekenland, mijn boek en de reden dat ik het schreef. Lees hier zijn artikel ‘Wijnwandelen in de achtertuin van Zeus’: www.snp.nl/artikel.
Kijk voor meer informatie over – en het boeken van –  deze geweldige reis op: www.snp.nl/reis. Deelnemers krijgen mijn boek ‘Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden’ cadeau.

17 mei 2013