Vertrokken naar Karpathos: “Iedere plek op het eiland is anders. En zo is iedere dag als wij daar zijn weer anders”.

Windsurfen bij goede wind. Naar de hoogste berg wandelen bij een wolkeloze hemel. Op de grote veranda zitten als de roodgekleurde bloedmaan aan de hemel staat. De hele dag zwemmen als het te heet is om iets anders te doen. Iedere dag opnieuw, gewoon aan de hand van het weer bedenken wat je op die dag gaat ondernemen. Precies dat is eigenlijk het leukste aan het hebben van een huis op het eiland Karpathos.

Athina Ketting en Vincent Dobbe raken niet uitgepraat als ze over ‘hun’ eiland vertellen. En dan valt vrijwel meteen op dat ze vooral over het weer, het landschap en de natuurelementen praten. De stranden, de bergen, de wind, de sterren, de maan, dat zijn de aspecten van Karpathos waar ze enthousiast over zijn. 

De 23-jarige Athina komt al sinds haar 8ejaar op Karpathos. Haar ouders kochten er destijds, in 2004, een huis in het dorp Afiartis. De liefde voor Griekenland was er al veel eerder, vandaar ook dat hun dochter bij haar geboorte in 1995 een Griekse naam kreeg. Sindsdien vloog het Wateringse gezin twee keer per jaar voor een drie weken durende vakantie naar dit prachtige eiland. Zo lang zij zich kan herinneren, bezoekt ze Karpathos, zwemt en snorkelt ze in de Egeïsche zee en struint ze de vele baaitjes af. In 2012 kwam ook haar vriend Vincent voor het eerst mee. In het begin nog met enige twijfel; het ruige Scandinavië was het gebied waar zijn ouders op hun beurt hem mee vertrouwd hadden gemaakt. Maar al snel bleek dat ook de natuurelementen op dit Grieks eiland prachtig waren. Sinds zijn eerste bezoek is ook hij een groot liefhebber van Karpathos. Maar waarom dan precies, vraag ik. “De luchten die we vanuit het terras zien, veranderen per dag, zelfs per uur. Het zeewater is ook iedere dag anders. Iedere plek op het eiland is anders. En zo is iedere dag als wij daar zijn, weer anders”, legt Vincent uit. 

De rest van het artikel kun je lezen in het winternummer van http://www.griekenland-magazine.nl, en binnenkort op deze website.

Voor meer informatie over Karpathos, en Athina’s blogs: www.travelbyheart.nl

Voor meer informatie over de aankoop van een woning: www.elxis.nl