De revival van de Griekse wijnen

“It’s taken 34 centuries, but Greek wine is finally good”, schreef wijnschrijver David Williams een paar dagen geleden in The Guardian. De Grieken behoren inderdaad tot de eerste volkeren ter wereld die wijn produceerden. Maar ondanks de lange geschiedenis van de wijnbereiding waren de wijnen zelf niet zo geweldig en konden ze zeker niet concurreren op de internationale markt.

Ongeveer twintig jaar geleden is dat veranderd. Een paar jonge wijnmakers werden opgeleid aan de beste wijnscholen in het buitenland en leerden het vak daarna in beroemde wijnhuizen in Frankrijk en Italië. Sommigen van hen keerden terug naar hun thuisland om een ​​wijnmakerij te beginnen of de wijngaard van hun ouders nieuw leven in te blazen. Ze plantten internationaal bekende variëteiten en mengden deze met inheemse druiven. Ze pasten moderne technieken voor het maken van wijn toe en zagen in dat marketing ook een belangrijk aspect is bij het runnen van een wijnbedrijf.

Druiven droesemIn 2011 publiceerde ik een boek over deze prachtige renaissance van de Griekse wijnen: Druiven en droesem, een reis langs Griekse wijngaarden. In de jaren vóór publicatie, toen ik mijn onderzoek deed, waren alle wijnmakers erg blij om hun verhalen met mij te delen, enthousiast vanwege de interesse uit het buitenland.

Sindsdien is er veel veranderd, in positieve zin. Steeds meer wijnmakers betreden het veld. Het klimaat in het bergachtige land zorgt voor de perfecte omstandigheden. Wijnmakers lijken zich meer te gaan richten op de inheemse Griekse druiven, in plaats van de bekende Chardonnay-, Sauvignon- en Merlot-druiven. Op veel plaatsen in het land zijn Griekse druiven als Agiorgitiko, Xinomavro, Malagousia, Assyrtiko, Roditis en Moschofileros aangeplant. En… steeds meer vrouwen nemen het bedrijf over, als wijnmaker, oenoloog, manager of sommelier.

In 2005 schreef Konstantinos Lazarakis, de eerste Griekse Master of Wine, een boek met de titel The Wines of Greece. In de tweede editie, verschenen in 2018, schrijft hij dat de kwaliteit van de Griekse wijnen drastisch is veranderd. Veel producenten begrijpen hoe belangrijk het is om een speler te worden op de Internationale markt en op de kaart te staan in toprestaurants over de hele wereld.

Wil jij ook de bekroonde wijnen proeven van wijnhuizen als Estate Argyros, Domaine Sigalas, Alpha Estate, Ktima Gerovassiliou, Gaia Estate, Mylonas Winery? Veel van deze wijnen worden naar het buitenland geëxporteerd en worden inmiddels verkocht via gespecialiseerde wijnwinkels, ook in ons land. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van grieksewijnen.com.

Waarschijnlijk kun je niet alle verschillende wijngebieden van Griekenland bezoeken. Maar wat je kunt doen als je Athene bezoekt, is naar een van de geweldige wijnbars in de Griekse hoofdstad gaan. Een paar aanraders:
-Oinoscent
Heteroclito
By the glass

Zoals Konstantinos Lazarakis twee jaar geleden in een interview zei: “Now if you are a wine professional and you do not know that Greece can produce exceptional wines, then, I am sorry, your knowledge needs some serious updating!”